Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 06. 2012 13:51

Jenn
Reputace:   

Goniometrické funkce

Zdravím,
prosím o pomoc. Měla jsem za úkol vypočítat goniometrickou rovnici. Přesné zadání bohužel již nemám, ale počítala jsem ji tak, že jsem si po úpravě zvolila substituci a vyřešila ji jako kvadratickou rovnici. Problém nastal v momentě, kdy mi jako kořeny vyšly taková čísla: $\frac{5\pm \sqrt{21}}{10}$ z čehož plyne:$\sin x= \frac{5\pm \sqrt{21}}{10}$

Problém je v tom, že nevím, jak z tohoto mám vypočítat x. Poraďte mi prosím, jak na to.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 26. 06. 2012 13:58

marnes

Re: Goniometrické funkce

↑ Jenn:

Na kalkulačce. vypočítáš zlomek vpravo a pak použiješ tlačítko $sin^{-1}$

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 26. 06. 2012 14:31 — Editoval Jenn (26. 06. 2012 14:54)

Jenn
Reputace:   

↑ marnes:Díky mockrát.
Jen se ještě zeptám, k tomu výslednému číslu, co mi vyjde ještě patří $+2k\pi $ nebo si to pletu s něčím jiným?

#4 27. 06. 2012 23:26

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Jenn:

ano, výsledek se zapíše i včetně periody (pokud velikost úhlu je v radiánech), tak $+2k\pi$.

Jinak výpočet s kalkulačkou to není tak úplně hezké ↑ marnes: :-) je to přibližný výpočet a nepotěší to kolegu Jarrro

Spíš bych výsledek zapsala jako>
$x_1=\mathrm{arcsin} \(\frac{5+\sqrt{21}}{10}\)+2k\pi$
$x_2=\pi-\mathrm{arcsin} \(\frac{5+\sqrt{21}}{10}\)+2k\pi$

A obdobně pro $\sin x= \frac{5-\sqrt{21}}{10}$

Zde je celkem zajímavé uvažovat nad konstrukci pravoúhlého trojúhelníku, ve kterém je $\sin x= \frac{5\pm \sqrt{21}}{10}$ není náročná, zdar přeji :-)

#5 28. 06. 2012 16:13

marnes

↑ jelena:

Docela je mi jedno, že jsem kolegu Jarrro nepotěšil:-) Nee, samozřejmě ten zápis vypadá "vznešeně", ale upřímně když se podívám do mnoha učebnic a sbírek, tak zápis výsledku v tomto tvaru tam nenajdu. Osobně zůstanu u klasiky.

#6 28. 06. 2012 16:33

jelena
Jelena

↑ marnes:

Zůstaň, samozřejmě, například u Petákové. Co má v kapitole "Goniometrické rovnice"? :-)

Hlavně, že nutíte dětí provádět zkoušku u rovnic - s přibližným výpočtem to provedou jak?

No v každém případě potěšení pro kolegu Jarrro stavím na první místo v použití argumentů :-). Zdravím.

#7 28. 06. 2012 18:03

marnes

↑ jelena:

Ano, to máš pravdu. Ale ukaž mi tento zápis výsledku třeba v učebnici pro gymnázia? Taky je potřeba brát dle mého v úvahu kvalitu studentů. Pokud budu řešit tyto rovnice na výběrové škole pro matematiky, tak 100% zápis přes arc.

Zkoušku provedu tak, že výsledek uložím do paměti kalkulačky a počítám s touto hodnotou. Výsledek zapíšu symbolem pro zaokrouhlení. Aspoň tak to řeším já.

Ale jinak přeji hezký víkend :-)

#8 28. 06. 2012 20:01

jelena
Jelena

↑ marnes:

:-) Petáková je pro gymnázia (alespoň v Opavě), sadu učebnic pro gymnázia bohužel nemám. Zde také arcsin.

Pokud budu řešit tyto rovnice na výběrové škole pro matematiky, tak 100% zápis přes arc.

Zápis přes arc značí něco jiného :-)

Navrhuji tuto plodnou debatu ukončit přeci jen dohodou, že v první řádě jde o potěšení kolegy Jarrro, neb si dovedu (no skoro nedovedu) si představit, jak se těšíte, že od zítřka po celé 2 měsíce neuvidíte ani toho nejlepšího studenta z výběrové školy pro matematiky, natož ten zbytek.

Prázdniny si opravdu zasluhujete, ať jsou pohodové :-)

#9 28. 06. 2012 22:50 — Editoval Nine (28. 06. 2012 22:51)

Nine
Reputace:   

chybné vlákno. omlouvám se.

Zápatí