Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 06. 2012 13:51

Jenn
Reputace:   

Goniometrické funkce

Zdravím,
prosím o pomoc. Měla jsem za úkol vypočítat goniometrickou rovnici. Přesné zadání bohužel již nemám, ale počítala jsem ji tak, že jsem si po úpravě zvolila substituci a vyřešila ji jako kvadratickou rovnici. Problém nastal v momentě, kdy mi jako kořeny vyšly taková čísla: $\frac{5\pm \sqrt{21}}{10}$ z čehož plyne:$\sin x= \frac{5\pm \sqrt{21}}{10}$

Problém je v tom, že nevím, jak z tohoto mám vypočítat x. Poraďte mi prosím, jak na to.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 26. 06. 2012 13:58

marnes

Re: Goniometrické funkce

↑ Jenn:

Na kalkulačce. vypočítáš zlomek vpravo a pak použiješ tlačítko $sin^{-1}$

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 26. 06. 2012 14:31 — Editoval Jenn (26. 06. 2012 14:54)

Jenn
Reputace:   

↑ marnes:Díky mockrát.
Jen se ještě zeptám, k tomu výslednému číslu, co mi vyjde ještě patří $+2k\pi $ nebo si to pletu s něčím jiným?

#4 27. 06. 2012 23:26

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Jenn:

ano, výsledek se zapíše i včetně periody (pokud velikost úhlu je v radiánech), tak $+2k\pi$.

Jinak výpočet s kalkulačkou to není tak úplně hezké ↑ marnes: :-) je to přibližný výpočet a nepotěší to kolegu Jarrro

Spíš bych výsledek zapsala jako>
$x_1=\mathrm{arcsin} \(\frac{5+\sqrt{21}}{10}\)+2k\pi$
$x_2=\pi-\mathrm{arcsin} \(\frac{5+\sqrt{21}}{10}\)+2k\pi$

A obdobně pro $\sin x= \frac{5-\sqrt{21}}{10}$

Zde je celkem zajímavé uvažovat nad konstrukci pravoúhlého trojúhelníku, ve kterém je $\sin x= \frac{5\pm \sqrt{21}}{10}$ není náročná, zdar přeji :-)

#5 28. 06. 2012 16:13

marnes

↑ jelena:

Docela je mi jedno, že jsem kolegu Jarrro nepotěšil:-) Nee, samozřejmě ten zápis vypadá "vznešeně", ale upřímně když se podívám do mnoha učebnic a sbírek, tak zápis výsledku v tomto tvaru tam nenajdu. Osobně zůstanu u klasiky.

#6 28. 06. 2012 16:33

jelena
Jelena

↑ marnes:

Zůstaň, samozřejmě, například u Petákové. Co má v kapitole "Goniometrické rovnice"? :-)

Hlavně, že nutíte dětí provádět zkoušku u rovnic - s přibližným výpočtem to provedou jak?

No v každém případě potěšení pro kolegu Jarrro stavím na první místo v použití argumentů :-). Zdravím.

#7 28. 06. 2012 18:03

marnes

↑ jelena:

Ano, to máš pravdu. Ale ukaž mi tento zápis výsledku třeba v učebnici pro gymnázia? Taky je potřeba brát dle mého v úvahu kvalitu studentů. Pokud budu řešit tyto rovnice na výběrové škole pro matematiky, tak 100% zápis přes arc.

Zkoušku provedu tak, že výsledek uložím do paměti kalkulačky a počítám s touto hodnotou. Výsledek zapíšu symbolem pro zaokrouhlení. Aspoň tak to řeším já.

Ale jinak přeji hezký víkend :-)

#8 28. 06. 2012 20:01

jelena
Jelena

↑ marnes:

:-) Petáková je pro gymnázia (alespoň v Opavě), sadu učebnic pro gymnázia bohužel nemám. Zde také arcsin.

Pokud budu řešit tyto rovnice na výběrové škole pro matematiky, tak 100% zápis přes arc.

Zápis přes arc značí něco jiného :-)

Navrhuji tuto plodnou debatu ukončit přeci jen dohodou, že v první řádě jde o potěšení kolegy Jarrro, neb si dovedu (no skoro nedovedu) si představit, jak se těšíte, že od zítřka po celé 2 měsíce neuvidíte ani toho nejlepšího studenta z výběrové školy pro matematiky, natož ten zbytek.

Prázdniny si opravdu zasluhujete, ať jsou pohodové :-)

#9 28. 06. 2012 22:50 — Editoval Nine (28. 06. 2012 22:51)

Nine
Reputace:   

chybné vlákno. omlouvám se.

Zápatí