Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám pouze takovou kratičkou otázku ohledně vektorů. Tuto jedinou věc jsem nějak nepostřehl. Když má například zadání: Znázorněte graficky výsledný vektor , když (jednotek) a vektor . Přitom, že vektror a úhel mezi vektory a je .
Jediný problém je, že nevim jak narýsovat úsečku 3 části ze dvou (z vektoru a) a 4 části ze tří z (vektoru b)
Kdyby to bylo takhle: , tak bych to věděl a vektor bych zobrazil takto: Předem moc děkuji za pomoc!
Zdravím,
to jsou úlohy na zvětšení úsečky v poměru. Tedy pro 5 jednotek rozdělíš na 2 díly a takových dílů vezmeš celkem 3.
Stačí tak? Děkuji.
↑ jelena: Ano, ano. Děkuji :-). Trochu jsem popletl systém. Ze základní skoly jsem to trochu pozapomněl, a při učení na přijímací zkoušky minuly rok jsem toto nějak vypustil, což je divné. Já jsem si totiž myslel, ze nějaká usecka má byt rozdělena na tři díly a z toho máji být dvě vyznačené (jako vektor) (2:3). Ale už si vzpomínám :).
P.S. Jestli se muzu zeptat, abych to nepsal cely zvlášť do jiného oddělení fora, jak udělám tak, abych vytvořeny graf přemístil rovnou sem do tematu. V geogebre si sestavim obrázek a zde na fóru vidim taky tlačítko graph, ale nevim jak to tam exportovat. Děkuji. (Pokud to ovšem víte : ) )
↑ Vladislav97:
PS:-) dá se uložit obrázek pomocí tlačítka "Upload obrázku" (musí být v podporovaném formátu a velikosti. Tlačítko GRAPH slouží přímo pro zakreslení grafu. Viz Manuál.
↑ jelena: Děkuji : ). Ted mi asi došla jedna věc. My jsme asi tenkrát nedělali rozdělení úsečky v poměru, ale asi zvětšení/zmenšení úsečky v poměru. On totiž vektor s 5 jednotkami nakreslil, rozdělil to na polovinu, a pak jednu polovinu z toho přenesl na pravý konec takto:
Ted mi asi došla jedna věc. My jsme asi tenkrát nedělali rozdělení úsečky v poměru, ale asi zvětšení/zmenšení úsečky v poměru.
technicky jste nejdřív rozdělili úsečku na díly (-počet dílů) a potom z dílů poskládali novou úsečku (). Jak tomu budeš odborně říkat, to je celkem jedno :-)
Jde o to, že většinu případů dělení úsečky neprovedeš rovnou na úsečce, ale na pomocné úsečce o vhodně zvolené délce, která jde podělit na požadovaný počet dílků.
Takže pi rýsování vektrorů, úsečky nerozdělujeme, ale zmenšujeme nebo zvětšujeme?
:-) zmenšujeme nebo zvětšujeme tak, že nejdřív vhodnou technikou úsečku rozdělíme a potom z dílů poskládáme.
V pořádku? Děkuji.
↑ jelena: Ano : ). Děkuji!