Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 10. 2012 15:53 — Editoval Vladislav97 (26. 10. 2012 16:14)

Vladislav97
Místo: Praha
Škola: Gymnázium
Pozice: Student (Druhák)
Reputace:   13 

Vektory

Dobrý den, mám pouze takovou kratičkou otázku ohledně vektorů. Tuto jedinou věc jsem nějak nepostřehl. Když má například zadání: Znázorněte graficky výsledný vektor $x$, když $\vec{a}=5 j$ (jednotek) a vektor $\vec{b}= 8j$. Přitom, že vektror $x=\frac{3}{2}a-\frac{4}{3}b$ a úhel mezi vektory $a$ a $b$ je $45^\circ $.

Jediný problém je, že nevim jak narýsovat úsečku 3 části ze dvou (z vektoru a)  a 4 části ze tří z (vektoru b)

Kdyby to bylo takhle: $x=\frac{2}{3}a-\frac{3}{4}b$, tak bych to věděl a vektor  $a$ bych zobrazil takto: Předem moc děkuji za pomoc!

• (téma jako vyřešené označil(a) Vladislav97)

#2 26. 10. 2012 17:53

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Vektory

Zdravím,

to jsou úlohy na zvětšení úsečky v poměru. Tedy pro $\frac{3}{2}a$ 5 jednotek rozdělíš na 2 díly a takových dílů vezmeš celkem 3.

Stačí tak? Děkuji.

#3 26. 10. 2012 22:27

Vladislav97

↑ jelena: Ano, ano. Děkuji :-). Trochu jsem popletl systém. Ze základní skoly jsem to trochu pozapomněl, a při učení na přijímací zkoušky minuly rok jsem toto nějak vypustil, což je divné. Já jsem si totiž myslel, ze nějaká usecka má byt rozdělena na tři díly a z toho máji být dvě vyznačené (jako vektor) (2:3). Ale už si vzpomínám :).

P.S. Jestli se muzu zeptat, abych to nepsal cely zvlášť do jiného oddělení fora, jak udělám tak, abych vytvořeny graf přemístil rovnou sem do tematu. V geogebre si sestavim obrázek a zde na fóru vidim taky tlačítko graph, ale nevim jak to tam exportovat. Děkuji. (Pokud to ovšem víte : ) )

#4 26. 10. 2012 23:47

jelena
Jelena

↑ Vladislav97:

PS:-) dá se uložit obrázek pomocí tlačítka "Upload obrázku" (musí být v podporovaném formátu a velikosti. Tlačítko GRAPH slouží přímo pro zakreslení grafu. Viz Manuál.

#5 30. 10. 2012 17:51 — Editoval Vladislav97 (30. 10. 2012 17:55)

Vladislav97

↑ jelena: Děkuji : ). Ted mi asi došla jedna věc. My jsme asi tenkrát nedělali rozdělení úsečky v poměru, ale asi zvětšení/zmenšení úsečky v poměru. On totiž vektor $\vec{a}$ s 5 jednotkami nakreslil, rozdělil to na polovinu, a pak jednu polovinu z toho přenesl na pravý konec takto:

Takže pi rýsování vektrorů, úsečky nerozdělujeme, ale zmenšujeme nebo zvětšujeme? děkuji.

#6 31. 10. 2012 10:41

jelena
Jelena

Ted mi asi došla jedna věc. My jsme asi tenkrát nedělali rozdělení úsečky v poměru, ale asi zvětšení/zmenšení úsečky v poměru.

technicky jste nejdřív rozdělili úsečku $a$ na díly ($n$-počet dílů)  a potom z dílů poskládali novou úsečku ($\frac{a}{n}\cdot k=a\cdot\frac{k}{n}$). Jak tomu budeš odborně říkat, to je celkem jedno :-)

Jde o to, že většinu případů dělení úsečky neprovedeš rovnou na úsečce, ale na pomocné úsečce o vhodně zvolené délce, která jde podělit na požadovaný počet dílků. 

Takže pi rýsování vektrorů, úsečky nerozdělujeme, ale zmenšujeme nebo zvětšujeme?

:-) zmenšujeme nebo zvětšujeme tak, že nejdřív vhodnou technikou úsečku rozdělíme a potom z dílů poskládáme.

V pořádku? Děkuji.

#7 01. 11. 2012 19:01

Vladislav97

↑ jelena: Ano : ). Děkuji!

Zápatí