Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
trápím se se součtem této mocninné řady:
kde !! je funkce dvojného faktoriálu (násobí se ob dva).
Určil jsem obor konvergence jako množinu všech reálných čísel a zkoušel jsem řadu nějakým způsobem sečíst, avšak bezúspěšně. Přepsal jsem si , ale to nepomohlo. Dále jsem zkoušel hledat nějaký rozvoj funkce, který by se této řadě podobal, ale žádný jsem nenašel.
Můžete mi poradit nějaký trik, jak řadu spočíst? Děkuji.
↑ Sulfan:
Zdravím, spíš než uprav . Pomocí lehké substituce dostaneš to samé, co používáš při úpravě . Tak jsem dostal řadu do tvaru . To na první pohled nevypadá o moc lépe, ale pokud tuhle řadu zintegruješ, tak začne připomínat rozvoj sinu. Jen je potřeba se vhodnými úpravami zbavit . Zkus si to sám, ale pro kontrolu dám i rozkouskovaný postup.
Použité úpravy, slovně:
↑ Sulfan:
Ještě doplním, že pro korektnost by se mělo ověřovat, jestli vůbec můžeme zaměnit pořadí sumy a integrálu. Ale pokud vím, tak je tenhle typ příkladů zadáván tak, aby ty záměny šly provést a ověření předpokladů není vyžadováno. Na to bývají vypečenější příklady...
Stránky: 1