Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
prosím o kontrolu výpočtu integrálu.
Díky, Lenka
Zdravím,
pro kontrolu můžeš použit MAW. Mně se zdá pohodlnější pro výpočet úprava:
a podělit člen po členu - první je tabulkový, druhý substituce cos(x)=t. Případně se ozví, pokud ještě bude potřeba. Děkuji.
↑ jelena:
Si nejsem úplně jistá, jak to myslíš podělit ... můžeš mi napovědět? Díky
↑ Dale.Lenka:
asi bylo míněno toto
↑ rleg:
Díky, před chvilkou mi to taky došlo :-)
↑ Bati:
Zdravím, doplň to ještě prosím, až budeš mít čas (univerzální goniometrická substituce také má omezení na def. obor - je tak?)
Jinak mne potěšilo, že když jsem se dívala do historie MAW, tak tento integrál se zadával v ukrajinské jazykové verzi, dobře, že se používá.
↑ jelena:
Integrál můžeme chtít spočítat např. na intervalu , na větším intervalu už by integrovaná funkce nebyla definovaná.
Pokud funkci rozšíříme na , tak tato nová funkce není definovaná v bodě . Můžeme ale integrovat na intervalech a zvlášť a dostat tak funkce . Protože integrovaná funkce byla spojitá na , existuje k ní primitivní funkce na , kterou můžeme najít vhodnou volbou konstant . V tomto případě je to triviální, protože , a tedy , ale je snad jasné, že obecně by to tak být nemuselo a to je důvod, proč jsem na to upozornil - je třeba vědět, že takový problém může nastat. Např. zde: už by to slepování nebylo tak triviální.
Samozřejmě, že pokud se v tomto příkladě použije substituce , tak platí to samé, jen problémový bod bude .
↑ Bati:
děkuji za podrobné vysvětlení. Už opakovaně při výpočtu neurčitého integrálu narážím na neuvážení okolností použití substituce nebo úprav - zde také. Tak to beru, že univerzální substituce se zavedou i včetně podmínek (obdobně i algebraické úpravy - samozřejmě, že jen za použití platnosti úprav), ale už ne s dopadem na výsledek. Toho bych si všimla u určitého integrálu např. při změně mezí.
Děkuji velice, že přispíváte i cestou korekce příspěvků - chybí takový odborný dohled (aby to zde neupadalo).