Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 12. 2012 18:34

Dale.Lenka
Reputace:   

Kontrola integrálu

Ahoj,
prosím o kontrolu výpočtu integrálu.

$\int_{}^{}\frac{1}{1+sinx}dx=[sinx=\frac{2t}{1+t^{2}};dx=\frac{2}{1+t^{2}}dt]=\int_{}^{}\frac{2dt}{(t+1)^{2}}=\\=2\int_{}^{}(t+1)^{-2}dt=[t+1=u;dt=du]=2\int_{}^{}u^{-2}du=2\frac{u^{-1}}{-1}=\frac{-2}{t+1}=\frac{-2}{tg\frac{x}{2}+1}+C$

Díky, Lenka

#2 09. 12. 2012 20:01

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Kontrola integrálu

Zdravím,

pro kontrolu můžeš použit MAW. Mně se zdá pohodlnější pro výpočet úprava:

$\int_{}^{}\frac{1}{1+\sin x}dx=\frac{1-\sin x}{(1+\sin x)(1-\sin x)}\d x=\frac{1-\sin x}{\cos^2 x}\d x$

a podělit člen po členu - první je tabulkový, druhý substituce cos(x)=t. Případně se ozví, pokud ještě bude potřeba. Děkuji.

#3 09. 12. 2012 20:43

Dale.Lenka
Reputace:   

↑ jelena:

Si nejsem úplně jistá, jak to myslíš podělit ... můžeš mi napovědět? Díky

#4 09. 12. 2012 21:12

rleg
Místo: Ostrava
Škola: VŠB FMMI (10-16, Ing.)
Reputace:   46 

↑ Dale.Lenka:

asi bylo míněno toto

$\int \frac{1}{\cos^2 x}-\frac{\sin x}{\cos^2 x} \d x$

Radim, tedy jsem.

Dobrá rada je drahá, ta moje je zdarma.

#5 09. 12. 2012 21:14

Dale.Lenka
Reputace:   

↑ rleg:

Díky, před chvilkou mi to taky došlo :-)

#6 09. 12. 2012 21:19

Bati
Reputace:   191 

Je třeba si ale uvědomit, že úprava od ↑ jelena: převede integrovanou funkci na jinou, která je definovaná jen někde a pokud chceme maximální řešení, musíme ho nakonci slepit.

#7 09. 12. 2012 22:43

jelena
Jelena

↑ Bati:

Zdravím, doplň to ještě prosím, až budeš mít čas (univerzální goniometrická substituce také má omezení na def. obor - je tak?)

Jinak mne potěšilo, že když jsem se dívala do historie MAW, tak tento integrál se zadával v ukrajinské jazykové verzi, dobře, že se používá.

#8 09. 12. 2012 23:31

Bati
Reputace:   191 

↑ jelena:
Integrál $\int\frac1{1+\sin{x}}\:\text{d}x$ můžeme chtít spočítat např. na intervalu $I=\(-\frac{\pi}2,\frac{3\pi}2\)$, na větším intervalu už by integrovaná funkce nebyla definovaná.

Pokud funkci rozšíříme na $\frac{1-\sin{x}}{\cos^2{x}}$, tak tato nová funkce není definovaná v bodě $\frac{\pi}2\in I$. Můžeme ale integrovat na intervalech $\(-\frac{\pi}2,\frac{\pi}2\)$ a $\(\frac{\pi}2,\frac{3\pi}2\)$ zvlášť a dostat tak funkce $\frac{\sin{x}-1}{\cos{x}}+C_{1,2}$. Protože integrovaná funkce byla spojitá na $I$, existuje k ní primitivní funkce na $I$, kterou můžeme najít vhodnou volbou konstant $C_{1,2}$. V tomto případě je to triviální, protože $\lim_{x\to\frac{\pi}2\pm}\frac{\sin{x}-1}{\cos{x}}=0$, a tedy $C_1=C_2$, ale je snad jasné, že obecně by to tak být nemuselo a to je důvod, proč jsem na to upozornil - je třeba vědět, že takový problém může nastat. Např. zde: $\int\frac1{(\sin^2{x}+2\cos^2{x})^2}$ už by to slepování nebylo tak triviální.

Samozřejmě, že pokud se v tomto příkladě použije substituce $t=\tan{\frac{x}2}$, tak platí to samé, jen problémový bod bude $\pi$.

#9 10. 12. 2012 10:01

jelena
Jelena

↑ Bati:

děkuji za podrobné vysvětlení. Už opakovaně při výpočtu neurčitého integrálu narážím na neuvážení okolností použití substituce nebo úprav - zde také. Tak to beru, že univerzální substituce se zavedou i včetně podmínek (obdobně i algebraické úpravy - samozřejmě, že jen za použití platnosti úprav), ale už ne s dopadem na výsledek. Toho bych si všimla u určitého integrálu např. při změně mezí.

Děkuji velice, že přispíváte i cestou korekce příspěvků - chybí takový odborný dohled (aby to zde neupadalo).

Zápatí