Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
potřeboval bych řešení těchto příkladů, abych se mohl podívat, co dělám špatně a zárověň si je zkontrolovat:
Průběh funkce: 
Integrujte: 

Vypočítejte obsah rovinného obrazce omezeného křivkou xy=6 a přímkou x + y - 7 = 0.
Předem děkuji.

↑ Harry03:
Napiš řešení těchto příkladů a podíváme se co děláš špatně
↑ marnes:
Tak u toho průběhu funkce, určím definiční obor (-4;4), poté jestli je funkce sudá, lichá (je sudá), pak udělám první a druhou derivaci. Ale jak dál to nevím.
Ten první integrál vůbec netuším jak začít.
Určitý integrál mám rozpočítaný takto:
od 0 do Pi\2
a dál nevím jak.
Ten poslední taky nevím jak začít.
↑ Harry03:
Zdravím,
takovým systémem to moc efektivní nebude. Lepší po jedné úloze do tématu, ale až po vyčerpání možností online nástrojů úvodního tématu VŠ. Začátek vyšetření funkce v pořádku, je sudá.
Určitý integrál máš rozpočítáno dobře, dokončíš dle metody kolegy plisna. Poslední začneš obrázkem. Zbytek prosím do nových témat. Děkuji.

↑ Harry03:
1) 
Z první derivace určíš nulové body, rozdělí číselnou osu na intervaly, kde určíš výsledné znaménko a podle toho kde je rostoucí a kde klesající. Dále tam, kde nastává změna, jsou lokální maxima či minima
Z druhé derivace určíš nulové body, rozdělí číselnou osu na intervaly, kde určíš výsledné znaménko a podle toho kde je konvexní a kde konkávní. Kde dochází ke změně je inflexní bod.
2) 
tady bych osobně nejdříve vydělil a přepsal na
, rozdělil na dva integrály, ten první je jasný a druhý řešil pomocí parciálních zlomků
3) K obsahu
Jedná se o obrazec omezený křivkou
( nepřímá úměrnost) a přímkou
je potřeba náčrtek. Porovnáním y získáš průsečíky - meze - a integruješ. V integrálu je rozdíl funkcí - horní mínus spodní ( horní je přímka) a zbytek už by měl jít
↑ marnes:
Zdravím,
kolega marnes napsal(a):
Napiš řešení těchto příkladů a podíváme se co děláš špatně
to jsem snad splnila - tak? :-)
Když pominu, že kolegovi vice prospěje systematické studium vlastních (nebo doporučíme) teoretických podkladů + počítání úloh (nad rámec jedné zápočtové práce, nebo co to je) - to neřeším, předpokládám, že je již dospělý dost, tak v pravidlech jsme se dohodli ohledně počtu úloh v tématu a doporučuji podporovat - nebo diskutovat novelu pravidel v příslušné sekci.
Také jsou vytvořeny předpoklady, aby sbírky nenáročných a opakujících se úloh uživatel si mohl kontrolovat sám a potom konzultoval opravdu nejasné momenty - opět vítám návrhy, co z předpokladů je třeba vylepšit.
Z první derivace určíš nulové body, rozdělí číselnou osu na intervaly, kde určíš výsledné znaménko a podle toho kde je rostoucí a kde klesající. Dále tam, kde nastává změna, jsou lokální maxima či minima
nesouhlasím - viz funkce 
Z druhé derivace určíš nulové body, rozdělí číselnou osu na intervaly, kde určíš výsledné znaménko a podle toho kde je konvexní a kde konkávní. Kde dochází ke změně je inflexní bod.
nesouhlasím - viz funkce 

to jsem snad splnila - tak? :-)
ano, proběhl tvůj klasický komentář. Z vlastních zkušeností vím, že zde něco najít, přestože vím, že jsem to tu viděl, je někdy obtížné. Taky vím, že i když mám literaturu, tak to není vždy ono.( Zbytečná diskuze)
Řešení jsem chtěl popostrčit trochu dál, jelikož jsem nové odkazy neviděl. Tak to se ti omlouvám:-(
Příklady jsem neřešil, jen jsem nastínil - to snad neodporuje tvým pravidlům.
Tvých výtek k řešení 1. a 2. derivace jsem si vědom, že to neplatí vždy, že z VŠ hlediska jsou tam nepřesnosti a pokud dotyčný bude chtít vědět, tak se zeptá, a odborníci včetně tebe upřesní. Na rozjezd ale ty informace by se hodily.
A znovu opakuji. Přesto že tě uznávám jako velkého odborníka a zřejmě jsi i nějakým zakladatelem těchto stránek, tak dle mého by neškodilo sem tam přivřít to očičko. A jestli ti to opravdu tak moc vadí, tak se omlouvám, že mám trochu snahy a přeci máš možnost to nějakým způsobem zavřít, tak to klidně udělej, zlobit se nebudu.
A víš co je nejhorší. Že mi tady diskutujeme podle mne o blbostech a tazatele to třeba vůbec už nezajímá:-)
Dostal jsem toto zadání u písemné práce a nějak jsem se nechytal, protože jsem měli jiného profesora, který s náma takovéto příklady necvičil. Tak jsem chtěl vědět, jak na to jít a do budoucna si z toho vzít poučení, jinak mi o nic víc nešlo. Vidím, že se asi tady víc toho nedozvím, škoda. Alespoň mi poraďte kde bych tento typ příkladů si nastudoval a procvičil, nebo to se mnou počítal někdo pod jeho vedením.
Pokud vám to pravidla fóra nedovolují, pokud je někdo ochoten, můžem i přes PM. Jinak děkuju za ochotu.

↑ Harry03:
Dle mého ale Jelena či já nebo odkazy jsou dosti návodné.
Pokud ti to nestačí, tak Jelena psala, a v tom případě s ní souhlasím, je potřeba napsat každý příklad zvlášť a věnovat se postupně těmto příkladům. Je to vzhledem k přehlednosti a zřejmě u tebe nejde o doplnění, ale o učení. Takže postupně.
Zdravím v tématu,
ano, proběhl tvůj klasický komentář.
standardizace - náš cíl! Překontrolovala jsem všechno, co kolega předložil ke kontrole.
Z vlastních zkušeností vím, že zde něco najít, přestože vím, že jsem to tu viděl, je někdy obtížné.
Stačí říci, co hledáš, a náš archiv se vynasnáží.
Taky vím, že i když mám literaturu, tak to není vždy ono.( Zbytečná diskuze)
pro mne přesně ono - rozhodně lepší, než "jedná paní na fóru povídala"
Řešení jsem chtěl popostrčit trochu dál
Moc nebylo co, kolega ještě nereagoval.
Přesto že tě uznávám jako velkého odborníka a zřejmě jsi i nějakým zakladatelem těchto stránek.
nic z toho neplatí, Zakladatele jsem objevila až měsíc poté, co založil fórum (viz historie webu).
A víš co je nejhorší. Že mi tady diskutujeme podle mne o blbostech a tazatele to třeba vůbec už nezajímá:-)
určitě ne :-) Své důvody kolega ↑ Harry03: napsal. Jak jste vůbec přišli na pojmy "tazatel" a "poradna"? Toto mi ještě chybělo pro radost :-)
↑ marnes:
A teď trochu vážně - mně by bohatě stačilo, pokud bys po mém příspěvku napsal krátký důvod hned v 5. příspěvku, proč se tématu chceš věnovat i s malou poznámkou, že sice nesedí zcela s pravidly, ale, že "viz podpis kolegy Zdeňka". Potom je všechno vyřešeno :-)
---------------------
Zanechám zde nějaké odkazy na sbírky řešených příkladů, také MAW má v každé záložce odkazy na teorii a řešené úlohy:
http://is.muni.cz/do/sci/UMS/el/analyza/index.html
http://euler.fd.cvut.cz/predmety/ml1/files/CV_ML1.pdf
http://mdg.vsb.cz/M/ - záložka studijní materiály - zde jsou i videa.
A pokud to nestačí, přidám další a zdar ve studiu přeji. V tomto tématu vyhlašuji konec debat a prosím pokračovat v samostatných.
Děkuji.