Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 01. 2013 20:04

Harry03
Zelenáč
Reputace:   

Průběh fce, integrál

Zdravím,
potřeboval bych řešení těchto příkladů, abych se mohl podívat, co dělám špatně a zárověň si je zkontrolovat:
Průběh funkce:
$y=ln(16-x^{2})$
Integrujte:
$\int_{}^{}\frac{x^{2}}{x^{2}-7x+12}dx$
$\int_{0}^{\frac{\pi }{2}}e^{x}sin x dx$
Vypočítejte obsah rovinného obrazce omezeného křivkou xy=6 a přímkou x + y - 7 = 0.
Předem děkuji.

#2 20. 01. 2013 20:12

marnes

Re: Průběh fce, integrál

↑ Harry03:
Napiš řešení těchto příkladů a podíváme se co děláš špatně

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 20. 01. 2013 20:36

Harry03
Zelenáč
Reputace:   

↑ marnes:
Tak u toho průběhu funkce, určím definiční obor (-4;4), poté jestli je funkce sudá, lichá (je sudá), pak udělám první a druhou derivaci. Ale jak dál to nevím.
Ten první integrál vůbec netuším jak začít.
Určitý integrál mám rozpočítaný takto:
$\int_{0}^{\frac{\pi }{2}}e^{x}*sin x dx=[e^{x}*(-cos x)] $ od 0 do Pi\2 $-\int_{0}^{\frac{\pi }{2}}\mathrm{e}^{x}*sinx dx$ a dál nevím jak.
Ten poslední taky nevím jak začít.

#4 21. 01. 2013 01:16

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Harry03:

Zdravím,

takovým systémem to moc efektivní nebude. Lepší po jedné úloze do tématu, ale až po vyčerpání možností online nástrojů úvodního tématu VŠ. Začátek vyšetření funkce v pořádku, je sudá.
Určitý integrál máš rozpočítáno dobře, dokončíš dle metody kolegy plisna. Poslední začneš obrázkem. Zbytek prosím do nových témat. Děkuji.

#5 21. 01. 2013 08:22

marnes

↑ Harry03:
1) $y=ln(16-x^{2})$

Z první derivace určíš nulové body, rozdělí číselnou osu na intervaly, kde určíš výsledné znaménko a podle toho kde je rostoucí a kde klesající. Dále tam, kde nastává změna, jsou lokální maxima či minima

Z druhé derivace určíš nulové body, rozdělí číselnou osu na intervaly, kde určíš výsledné znaménko a podle toho kde je konvexní a kde konkávní. Kde dochází ke změně je inflexní bod.

2) $\int_{}^{}\frac{x^{2}}{x^{2}-7x+12}dx$

tady bych osobně nejdříve vydělil a přepsal na $\int_{}^{}(1+\frac{7x-12}{(x-4)(x-3)})dx$, rozdělil na dva integrály, ten první je jasný a druhý řešil pomocí parciálních zlomků

3) K obsahu
Jedná se o obrazec omezený křivkou $y=\frac{6}{x}$ ( nepřímá úměrnost) a přímkou
$y=-x+7$ je potřeba náčrtek. Porovnáním y získáš průsečíky - meze - a integruješ. V integrálu je rozdíl funkcí - horní mínus spodní ( horní je přímka) a zbytek už by měl jít

#6 21. 01. 2013 12:12

jelena
Jelena

↑ marnes:

Zdravím,

kolega marnes napsal(a):

Napiš řešení těchto příkladů a podíváme se co děláš špatně

to jsem snad splnila - tak? :-)

Když pominu, že kolegovi vice prospěje systematické studium vlastních (nebo doporučíme) teoretických podkladů + počítání úloh (nad rámec jedné zápočtové práce, nebo co to je) - to neřeším, předpokládám, že je již dospělý dost, tak v pravidlech jsme se dohodli ohledně počtu úloh v tématu a doporučuji podporovat - nebo diskutovat novelu pravidel v příslušné sekci.

Také jsou vytvořeny předpoklady, aby sbírky nenáročných a opakujících se úloh uživatel si mohl kontrolovat sám a potom konzultoval opravdu nejasné momenty - opět vítám návrhy, co z předpokladů je třeba vylepšit.

Z první derivace určíš nulové body, rozdělí číselnou osu na intervaly, kde určíš výsledné znaménko a podle toho kde je rostoucí a kde klesající. Dále tam, kde nastává změna, jsou lokální maxima či minima

nesouhlasím - viz funkce $f(x)=\ln(x^2)$

Z druhé derivace určíš nulové body, rozdělí číselnou osu na intervaly, kde určíš výsledné znaménko a podle toho kde je konvexní a kde konkávní. Kde dochází ke změně je inflexní bod.

nesouhlasím - viz funkce $f(x)=\frac{1}{x}$

#7 21. 01. 2013 15:21 — Editoval marnes (21. 01. 2013 15:22)

marnes

↑ jelena:

to jsem snad splnila - tak? :-)

ano, proběhl tvůj klasický komentář. Z vlastních zkušeností vím, že zde něco najít, přestože vím, že jsem to tu viděl, je někdy obtížné. Taky vím, že i když mám literaturu, tak to není vždy ono.( Zbytečná diskuze)

Řešení jsem chtěl popostrčit trochu dál, jelikož jsem nové odkazy neviděl. Tak to se ti omlouvám:-(

Příklady jsem neřešil, jen jsem nastínil - to snad neodporuje tvým pravidlům.

Tvých výtek k řešení 1. a 2. derivace jsem si vědom, že to neplatí vždy, že z VŠ hlediska jsou tam nepřesnosti a pokud dotyčný bude chtít vědět, tak se zeptá, a odborníci včetně tebe upřesní. Na rozjezd ale ty informace by se hodily.

A znovu opakuji. Přesto že tě uznávám jako velkého odborníka a zřejmě jsi i nějakým zakladatelem těchto stránek, tak dle mého by neškodilo sem tam přivřít to očičko. A jestli ti to opravdu tak moc vadí, tak se omlouvám, že mám trochu snahy a přeci máš možnost to nějakým způsobem zavřít, tak to klidně udělej, zlobit se nebudu.

A víš co je nejhorší. Že mi tady diskutujeme podle mne o blbostech a tazatele to třeba vůbec už nezajímá:-)

#8 21. 01. 2013 16:54 — Editoval Harry03 (21. 01. 2013 16:57)

Harry03
Zelenáč
Reputace:   

Dostal jsem toto zadání u písemné práce a nějak jsem se nechytal, protože jsem měli jiného profesora, který s náma takovéto příklady necvičil. Tak jsem chtěl vědět, jak na to jít a do budoucna si z toho vzít poučení, jinak mi o nic víc nešlo. Vidím, že se asi tady víc toho nedozvím, škoda. Alespoň mi poraďte kde bych tento typ příkladů si nastudoval a procvičil, nebo to se mnou počítal někdo pod jeho vedením.
Pokud vám to pravidla fóra nedovolují, pokud je někdo ochoten, můžem i přes PM. Jinak děkuju za ochotu.

#9 21. 01. 2013 17:48

marnes

↑ Harry03:
Dle mého ale Jelena či já nebo odkazy jsou dosti návodné.
Pokud ti to nestačí, tak Jelena psala, a v tom případě s ní souhlasím, je potřeba napsat každý příklad zvlášť a věnovat se postupně těmto příkladům. Je to vzhledem k přehlednosti a zřejmě u tebe nejde o doplnění, ale o učení. Takže postupně.

#10 21. 01. 2013 18:17

jelena
Jelena

Zdravím v tématu,

ano, proběhl tvůj klasický komentář.

standardizace - náš cíl! Překontrolovala jsem všechno, co kolega předložil ke kontrole.

Z vlastních zkušeností vím, že zde něco najít, přestože vím, že jsem to tu viděl, je někdy obtížné.

Stačí říci, co hledáš, a náš archiv se vynasnáží.

Taky vím, že i když mám literaturu, tak to není vždy ono.( Zbytečná diskuze)

pro mne přesně ono - rozhodně lepší, než "jedná paní na fóru povídala"

Řešení jsem chtěl popostrčit trochu dál

Moc nebylo co, kolega ještě nereagoval.

Přesto že tě uznávám jako velkého odborníka a zřejmě jsi i nějakým zakladatelem těchto stránek.

nic z toho neplatí, Zakladatele jsem objevila až měsíc poté, co založil fórum (viz historie webu).

A víš co je nejhorší. Že mi tady diskutujeme podle mne o blbostech a tazatele to třeba vůbec už nezajímá:-)

určitě ne :-) Své důvody kolega ↑ Harry03: napsal. Jak jste vůbec přišli na pojmy "tazatel" a "poradna"? Toto mi ještě chybělo pro radost :-)

↑ marnes:

A teď trochu vážně - mně by bohatě stačilo, pokud bys po mém příspěvku napsal krátký důvod hned v 5. příspěvku, proč se tématu chceš věnovat i s malou poznámkou, že sice nesedí zcela s pravidly, ale, že "viz podpis kolegy Zdeňka". Potom je všechno vyřešeno :-)

---------------------
Zanechám zde nějaké odkazy na sbírky řešených příkladů, také MAW má v každé záložce odkazy na teorii a řešené úlohy:
http://is.muni.cz/do/sci/UMS/el/analyza/index.html
http://euler.fd.cvut.cz/predmety/ml1/files/CV_ML1.pdf
http://mdg.vsb.cz/M/ - záložka studijní materiály - zde jsou i videa.

A pokud to nestačí, přidám další a zdar ve studiu přeji. V tomto tématu vyhlašuji konec debat a prosím pokračovat v samostatných.

Děkuji.

Zápatí