Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, snažím se pochopit a vyřešit tuto úlohu, ale jelikož nejsem zběhlý v derivacích, zasekl jsem se u derivace funkce
… Poradili byste, prosím, jak na to, abych z toho následně mohl vypočítat hodnotu α, když se derivace rovná nule? S typickým derivováním podílu se mi nepodařilo uspět…
↑ Nefronus:
Ahoj,
hledáme-li extrém zadané fce například na intervalu
, kde je fce definovaná mohla by pomoci úvaha:
vyjádříš pomocí tangens polovičního úhlu. Po dosazení vyjde složená fce
. Vnitřní fce, tam, kde existuje, je rostoucí. Extrém "nastane" buďto na krajích intervalů (limitně), nebo tam, kde vnější fce nabývá extrému. Tím myslím to, že můžeme vyšetřit vnější fci a zjistit její extrémy. Pak dostat rovnici pro extrémy pro úhel.
Nebudeme pak muset derivovat tangens.
Je to srozumitelné?
Mě například vychází tímto postupem 
Edit: ta vnější fce bude dostatečně hezká, aby platilo to s těmi extrémy.
↑ Nefronus:
Jedná se o derivaci podílu
Tedy
Použijeme vzorec pro derivaci podílu 
Pro náš případ

Výraz je roven nule pokud čitatel je roven nule
Tedy
Dále je to už pouze o úpravách
Dá se na společného jmenovatele avyužije se
a 
↑ Andrejka3:
Díky za způsob vedoucí ke správnému výsledku, ale moje nepříliš matematická hlava to nějak nebere…
↑ Honzc:
Díky, tak jsem se konečně dostal ke správné derivaci (díky vašemu postupu jsem si uvědomil několik chyb), pročež mám (ověřeno MAWem)…
(Ve jmenovateli byl tg²…)
V tuto chvíli bohužel nevím, jakým způsobem to převést na společný jmenovatel…
↑ Nefronus:
Opravdu to není složité. Kdyby ses k tomu chtěl vrátit, napiš a já tě navedu přímočařeji. Respektuju tvou volbu.