Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 01. 2013 21:22

Nefronus
Reputace:   

Derivace – kruh vepsaný v rovnoramenném trojúhelníku

Zdravím, snažím se pochopit a vyřešit tuto úlohu, ale jelikož nejsem zběhlý v derivacích, zasekl jsem se u derivace funkce $\frac{\text{tg} \alpha}{\text{tg}^2\frac{\alpha }{2}}$ … Poradili byste, prosím, jak na to, abych z toho následně mohl vypočítat hodnotu α, když se derivace rovná nule? S typickým derivováním podílu se mi nepodařilo uspět…

#2 21. 01. 2013 21:30

houbar
Moderátor
Škola: UPCE, KonzPCE
Pozice: student
Reputace:   42 

Re: Derivace – kruh vepsaný v rovnoramenném trojúhelníku

Zdravím, lze derivovat taky jako součín funkcí $\mathrm{tg} \alpha * (\mathrm{tg} \frac{\alpha}{2})^{-2}$

Doučím M, Ch v okolí Pardubic
Press any key to continue. Alt + F4?

#3 21. 01. 2013 21:45

Nefronus
Reputace:   

Tak jsem se dostal k…
$\frac{(\text{tg}\frac{\alpha}{2})^{-2}}{\cos^2 \alpha } -\text{tg}\alpha \cdot 2 (\text{tg}{\alpha})^{-3}$
Mohl bych poprosit o další naťuknutí?

#4 21. 01. 2013 22:32 — Editoval Andrejka3 (21. 01. 2013 22:41)

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

↑ Nefronus:
Ahoj,
hledáme-li extrém zadané fce například na intervalu $I$, kde je fce definovaná mohla by pomoci úvaha:
$\text{tg}\alpha$ vyjádříš pomocí tangens polovičního úhlu. Po dosazení vyjde složená fce
$g(\text{tg}(\alpha/2))$. Vnitřní fce, tam, kde existuje, je rostoucí. Extrém "nastane" buďto na krajích intervalů (limitně), nebo tam, kde vnější fce nabývá extrému. Tím myslím to, že můžeme vyšetřit vnější fci a zjistit její extrémy. Pak dostat rovnici pro extrémy pro úhel.
Nebudeme pak muset derivovat tangens.
Je to srozumitelné?
Mě například vychází tímto postupem $\text{tg}(\alpha/2)=\pm \frac{1}{\sqrt{3}}$
Edit: ta vnější fce bude dostatečně hezká, aby platilo to s těmi extrémy.

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

#5 22. 01. 2013 07:43 — Editoval Honzc (22. 01. 2013 07:48)

Honzc
Reputace:   248 

↑ Nefronus:
Jedná se o derivaci podílu
Tedy$\frac{d}{d\alpha }(\frac{\text{tg}\alpha }{\text{tg}^{3}\frac{\alpha }{2}})=0$
Použijeme vzorec pro derivaci podílu $(\frac{f(x)}{g(x)})'=\frac{f'(x)\cdot g(x)-f(x)\cdot g'(x)}{g^{2}(x)}$
Pro náš případ
$(\frac{\text{tg}\alpha }{\text{tg}^{3}\frac{\alpha }{2}})'=0$
$\frac{\frac{{\text{tg}^{3}\frac{\alpha }{2}}}{\cos ^{2}\alpha }-\frac{\text{tg}\alpha \cdot 3\text{tg}^{2\frac{\alpha }{2}}}{2\cos ^{2}\frac{\alpha }{2}}}{\text{tg}^{6}\frac{\alpha }{2}}=0$
Výraz je roven nule pokud čitatel je roven nule
Tedy
$\frac{{\text{tg}^{3}\frac{\alpha }{2}}}{\cos ^{2}\alpha }-\frac{\text{tg}\alpha \cdot 3\text{tg}^{2\frac{\alpha }{2}}}{2\cos ^{2}\frac{\alpha }{2}}=0$
Dále je to už pouze o úpravách
Dá se na společného jmenovatele avyužije se  $2\sin \frac{\alpha }{2}\cos  \frac{\alpha }{2}=\sin \alpha $ a $\text{tg}\frac{\alpha }{2}=\frac{\sin \frac{\alpha }{2}}{\cos  \frac{\alpha }{2}}$

#6 22. 01. 2013 13:19 — Editoval Nefronus (22. 01. 2013 13:20)

Nefronus
Reputace:   

↑ Andrejka3:
Díky za způsob vedoucí ke správnému výsledku, ale moje nepříliš matematická hlava to nějak nebere…
↑ Honzc:
Díky, tak jsem se konečně dostal ke správné derivaci (díky vašemu postupu jsem si uvědomil několik chyb), pročež mám (ověřeno MAWem)…
$\frac{tg^2\frac{\alpha }{2}}{cos^2\alpha } - \frac{tg\alpha\cdot tg\frac{\alpha}{2}}{cos^2\frac{\alpha }{2}}$
(Ve jmenovateli byl tg²…)
V tuto chvíli bohužel nevím, jakým způsobem to převést na společný jmenovatel…

#7 22. 01. 2013 13:42

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

↑ Nefronus:
Opravdu to není složité. Kdyby ses k tomu chtěl vrátit, napiš a já tě navedu přímočařeji. Respektuju tvou volbu.

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

Zápatí