Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 01. 2013 21:22

Nefronus
Reputace:   

Derivace – kruh vepsaný v rovnoramenném trojúhelníku

Zdravím, snažím se pochopit a vyřešit tuto úlohu, ale jelikož nejsem zběhlý v derivacích, zasekl jsem se u derivace funkce $\frac{\text{tg} \alpha}{\text{tg}^2\frac{\alpha }{2}}$ … Poradili byste, prosím, jak na to, abych z toho následně mohl vypočítat hodnotu α, když se derivace rovná nule? S typickým derivováním podílu se mi nepodařilo uspět…

#2 21. 01. 2013 21:30

houbar
Moderátor
Škola: UPCE, KonzPCE
Pozice: student
Reputace:   42 

Re: Derivace – kruh vepsaný v rovnoramenném trojúhelníku

Zdravím, lze derivovat taky jako součín funkcí $\mathrm{tg} \alpha * (\mathrm{tg} \frac{\alpha}{2})^{-2}$

Doučím M, Ch v okolí Pardubic
Press any key to continue. Alt + F4?

#3 21. 01. 2013 21:45

Nefronus
Reputace:   

Tak jsem se dostal k…
$\frac{(\text{tg}\frac{\alpha}{2})^{-2}}{\cos^2 \alpha } -\text{tg}\alpha \cdot 2 (\text{tg}{\alpha})^{-3}$
Mohl bych poprosit o další naťuknutí?

#4 21. 01. 2013 22:32 — Editoval Andrejka3 (21. 01. 2013 22:41)

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

↑ Nefronus:
Ahoj,
hledáme-li extrém zadané fce například na intervalu $I$, kde je fce definovaná mohla by pomoci úvaha:
$\text{tg}\alpha$ vyjádříš pomocí tangens polovičního úhlu. Po dosazení vyjde složená fce
$g(\text{tg}(\alpha/2))$. Vnitřní fce, tam, kde existuje, je rostoucí. Extrém "nastane" buďto na krajích intervalů (limitně), nebo tam, kde vnější fce nabývá extrému. Tím myslím to, že můžeme vyšetřit vnější fci a zjistit její extrémy. Pak dostat rovnici pro extrémy pro úhel.
Nebudeme pak muset derivovat tangens.
Je to srozumitelné?
Mě například vychází tímto postupem $\text{tg}(\alpha/2)=\pm \frac{1}{\sqrt{3}}$
Edit: ta vnější fce bude dostatečně hezká, aby platilo to s těmi extrémy.

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

#5 22. 01. 2013 07:43 — Editoval Honzc (22. 01. 2013 07:48)

Honzc
Reputace:   248 

↑ Nefronus:
Jedná se o derivaci podílu
Tedy$\frac{d}{d\alpha }(\frac{\text{tg}\alpha }{\text{tg}^{3}\frac{\alpha }{2}})=0$
Použijeme vzorec pro derivaci podílu $(\frac{f(x)}{g(x)})'=\frac{f'(x)\cdot g(x)-f(x)\cdot g'(x)}{g^{2}(x)}$
Pro náš případ
$(\frac{\text{tg}\alpha }{\text{tg}^{3}\frac{\alpha }{2}})'=0$
$\frac{\frac{{\text{tg}^{3}\frac{\alpha }{2}}}{\cos ^{2}\alpha }-\frac{\text{tg}\alpha \cdot 3\text{tg}^{2\frac{\alpha }{2}}}{2\cos ^{2}\frac{\alpha }{2}}}{\text{tg}^{6}\frac{\alpha }{2}}=0$
Výraz je roven nule pokud čitatel je roven nule
Tedy
$\frac{{\text{tg}^{3}\frac{\alpha }{2}}}{\cos ^{2}\alpha }-\frac{\text{tg}\alpha \cdot 3\text{tg}^{2\frac{\alpha }{2}}}{2\cos ^{2}\frac{\alpha }{2}}=0$
Dále je to už pouze o úpravách
Dá se na společného jmenovatele avyužije se  $2\sin \frac{\alpha }{2}\cos  \frac{\alpha }{2}=\sin \alpha $ a $\text{tg}\frac{\alpha }{2}=\frac{\sin \frac{\alpha }{2}}{\cos  \frac{\alpha }{2}}$

#6 22. 01. 2013 13:19 — Editoval Nefronus (22. 01. 2013 13:20)

Nefronus
Reputace:   

↑ Andrejka3:
Díky za způsob vedoucí ke správnému výsledku, ale moje nepříliš matematická hlava to nějak nebere…
↑ Honzc:
Díky, tak jsem se konečně dostal ke správné derivaci (díky vašemu postupu jsem si uvědomil několik chyb), pročež mám (ověřeno MAWem)…
$\frac{tg^2\frac{\alpha }{2}}{cos^2\alpha } - \frac{tg\alpha\cdot tg\frac{\alpha}{2}}{cos^2\frac{\alpha }{2}}$
(Ve jmenovateli byl tg²…)
V tuto chvíli bohužel nevím, jakým způsobem to převést na společný jmenovatel…

#7 22. 01. 2013 13:42

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

↑ Nefronus:
Opravdu to není složité. Kdyby ses k tomu chtěl vrátit, napiš a já tě navedu přímočařeji. Respektuju tvou volbu.

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

Zápatí