Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím potrebujem pomôcť s týmto zadaním
Stiahnite z internetu dáta predstavujúce 100 realizácií náhodnej premennej, ktorá má normálne rozdelenie pravdepodobnosti.
chcem sa spýtať - má napríklad počet gólov v zápase (futbal, hokej, ... hádzana to je jedno) normálne rozdelenie ? ak nie čo konkrétne napríklad ?
a po druhé
Pomocou testu na tvar rozdelenia náhodnej premennej zistite, či sa táto náhodná premenná naozaj riadi normálnym rozdelením pravdepodobnosti.
ako sa ten test robí ? mohli by ste ma naviesť niekam kde to je poriadne vysvetlené alebo to poradiť tu ?
Vďaka...
Pokud vladnes anglictinou, tak naprosto vycerpavajici popis normlniho rozdeleni je na anglicke wikipedii, a to predevsim testy normality, tedy statisticke metody, jak poznat, zda se namerene hodnoty ridi nromalnim rozdelenim (ja osobne jsem k tomuto ucelu pouzival Shapiro-Wilkuv test) Az to budes cist, doporucuju se vykaslat na ty hordy matematiky, ktere nejsou tak dulezite.
Hlavni je ten zvonovity tvar te funkce udavajici hustotu (density function).
V teto casti je vyjmenovana spousta situaci, kde se normalni rozdeleni vyskytuje.
↑ Lishaak:
no popravde moc som z toho nepobral niečo v CZ alebo SK by nebolo ? a tiež by som potreboval všeobecne ako zistím o aké rozdelenie pravdepodobnosti sa jedná ...
ak by sa dalo tak naozaj aj nejaký konkrétny príklad na normálne rozdelenie
Stránky: 1