Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 12. 2008 12:38

kekekso
Zelenáč
Reputace:   

Normálne rozdelenie

Zdravím potrebujem pomôcť s týmto zadaním

Stiahnite z internetu dáta predstavujúce 100 realizácií náhodnej premennej, ktorá má normálne rozdelenie pravdepodobnosti.

chcem sa spýtať - má napríklad počet gólov v zápase (futbal, hokej, ... hádzana to je jedno) normálne rozdelenie ? ak nie čo konkrétne napríklad ?

a po druhé
Pomocou testu na tvar rozdelenia náhodnej premennej zistite, či sa táto náhodná premenná naozaj riadi normálnym rozdelením pravdepodobnosti.

ako sa ten test robí ? mohli by ste ma naviesť niekam kde to je poriadne vysvetlené alebo  to poradiť tu ?

Vďaka...

#2 25. 12. 2008 13:35

Lishaak
Veterán
Místo: Praha
Reputace:   
Web

Re: Normálne rozdelenie

Pokud vladnes anglictinou, tak naprosto vycerpavajici popis normlniho rozdeleni je na anglicke wikipedii, a to predevsim testy normality, tedy statisticke metody, jak poznat, zda se namerene hodnoty ridi nromalnim rozdelenim (ja osobne jsem k tomuto ucelu pouzival Shapiro-Wilkuv test) Az to budes cist, doporucuju se vykaslat na ty hordy matematiky, ktere nejsou tak dulezite.
Hlavni je ten zvonovity tvar te funkce udavajici hustotu (density function).
V teto casti je vyjmenovana spousta situaci, kde se normalni rozdeleni vyskytuje.

Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

#3 25. 12. 2008 18:52

kekekso
Zelenáč
Reputace:   

↑ Lishaak:

no popravde moc som z toho nepobral niečo v CZ alebo SK by nebolo ? a tiež by som potreboval všeobecne ako zistím o aké rozdelenie pravdepodobnosti sa jedná ...
ak by sa dalo tak naozaj aj nejaký konkrétny príklad na normálne rozdelenie

#4 25. 12. 2008 19:36 — Editoval passinhoo (25. 12. 2008 19:37)

passinhoo
Reputace:   

Zkusil jsem tu stranku wikipedie prelozit pres google.
Zda se, ze to je docela citelne.
Muzes to zkusit zde.

Zápatí