Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 12. 2008 12:38

kekekso
Zelenáč
Reputace:   

Normálne rozdelenie

Zdravím potrebujem pomôcť s týmto zadaním

Stiahnite z internetu dáta predstavujúce 100 realizácií náhodnej premennej, ktorá má normálne rozdelenie pravdepodobnosti.

chcem sa spýtať - má napríklad počet gólov v zápase (futbal, hokej, ... hádzana to je jedno) normálne rozdelenie ? ak nie čo konkrétne napríklad ?

a po druhé
Pomocou testu na tvar rozdelenia náhodnej premennej zistite, či sa táto náhodná premenná naozaj riadi normálnym rozdelením pravdepodobnosti.

ako sa ten test robí ? mohli by ste ma naviesť niekam kde to je poriadne vysvetlené alebo  to poradiť tu ?

Vďaka...

#2 25. 12. 2008 13:35

Lishaak
Veterán
Místo: Praha
Reputace:   
Web

Re: Normálne rozdelenie

Pokud vladnes anglictinou, tak naprosto vycerpavajici popis normlniho rozdeleni je na anglicke wikipedii, a to predevsim testy normality, tedy statisticke metody, jak poznat, zda se namerene hodnoty ridi nromalnim rozdelenim (ja osobne jsem k tomuto ucelu pouzival Shapiro-Wilkuv test) Az to budes cist, doporucuju se vykaslat na ty hordy matematiky, ktere nejsou tak dulezite.
Hlavni je ten zvonovity tvar te funkce udavajici hustotu (density function).
V teto casti je vyjmenovana spousta situaci, kde se normalni rozdeleni vyskytuje.

Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

#3 25. 12. 2008 18:52

kekekso
Zelenáč
Reputace:   

↑ Lishaak:

no popravde moc som z toho nepobral niečo v CZ alebo SK by nebolo ? a tiež by som potreboval všeobecne ako zistím o aké rozdelenie pravdepodobnosti sa jedná ...
ak by sa dalo tak naozaj aj nejaký konkrétny príklad na normálne rozdelenie

#4 25. 12. 2008 19:36 — Editoval passinhoo (25. 12. 2008 19:37)

passinhoo
Reputace:   

Zkusil jsem tu stranku wikipedie prelozit pres google.
Zda se, ze to je docela citelne.
Muzes to zkusit zde.

Zápatí