Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, tak som tu zas s mojími obľúbenými výrazmi. Chcel by som poprosiť o kontrolu nasledovnej úlohy.
Farma plánovala dennú spotrebu sena
kg. Pripravila zásobu na
dní. Na koľko dní vystačí zásoba, ak sa denná spotreba zníži o
kg?
Dal som: 
a z toho teda 
Ešte mám jednu otázku, s ktorou si neviem rady, ako by som vypočítal na koľko dní viac mi zásoba vydrží pri tej novej spotrebe.
Ďakujem za pomoc! :)
_____________________________________________________________________________________
Tak teraz som sa nato pozrel znova a mám pocit, že na svoju otázku ako by som vypočítal na koľko dní viac mi zásoba vydrží pri tej novej spotrebe.
A teda tá pôvodná úloha asi bude
Ahoj.
Ve Tvém značení, v původní rovnici
je
(to celé) doba, na kterou vydrží původní zásoba sena při nové spotřebě.
Rozdíl této doby a původně plánované doby je
. To znamená - o kolik víc dní to vydrží.
Doporučuji v jednom příkladu zachovávat jednotné značení. To, co chceme spočítat nemusí být vždy označeno symbolem x. (V nové rovnici pod čarou už má x jiný význam než v té původní).
↑ Andrejka3:
Áno viem, len pôvodne som nevedel prísť, na tú druhú otázku a vlastne potom som zistil, že tú som vyriešil namiesto tej pôvodnej, takže preto som tam nechal to x.
Inak ďakujem za pomoc, pekný zvyšok večera :)
↑ dodopa:
Připadalo mi to, že ses nakonec dopátral sám. A taky na druhou stranu překvapilo, jak jsi dokázal sestavit rovnici, ve které vystupují písmenka, o jejichž významu nejsi jistý :)
Díky za přání, pěkný večer i tobě.
↑ Andrejka3:
No snažil som sa postupovať na základe príkladov, ktoré som tu minule riešil.