Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 02. 2013 17:53 — Editoval dodopa (05. 02. 2013 18:01)

dodopa
Škola: Gymnázium
Pozice: študent
Reputace:   

Výrazy

Zdravím, tak som tu zas s mojími obľúbenými výrazmi. Chcel by som poprosiť o kontrolu nasledovnej úlohy.

Farma plánovala dennú spotrebu sena $d$kg. Pripravila zásobu na $h$ dní. Na koľko dní vystačí zásoba, ak sa denná spotreba zníži o $a$ kg?

Dal som: $d.h=(d-a).(h+x)$
a z toho teda $\frac{ah}{d-a}
$

Ešte mám jednu otázku, s ktorou si neviem rady, ako by som vypočítal na koľko dní viac mi zásoba vydrží pri tej novej spotrebe.

Ďakujem za pomoc! :)

_____________________________________________________________________________________

Tak teraz som sa nato pozrel znova a mám pocit, že na svoju otázku ako by som vypočítal na koľko dní viac mi zásoba vydrží pri tej novej spotrebe.

A teda tá pôvodná úloha asi bude$d.h=(d-a)x$

• (téma jako vyřešené označil(a) dodopa)

#2 05. 02. 2013 18:33

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

Re: Výrazy

Ahoj.
Ve Tvém značení, v původní rovnici
$d.h=(d-a).(h+x)$ je $(h+x)$ (to celé) doba, na kterou vydrží původní zásoba sena při nové spotřebě.
Rozdíl této doby a původně plánované doby je $(h+x)-h=x=\frac{ah}{d-a}$. To znamená - o kolik víc dní to vydrží.

Doporučuji v jednom příkladu zachovávat jednotné značení. To, co chceme spočítat nemusí být vždy označeno symbolem x. (V nové rovnici pod čarou už má x jiný význam než v té původní).

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

#3 05. 02. 2013 19:52

dodopa
Reputace:   

↑ Andrejka3:

Áno viem, len pôvodne som nevedel prísť, na tú druhú otázku a vlastne potom som zistil, že tú som vyriešil namiesto tej pôvodnej, takže preto som tam nechal to x.

Inak ďakujem za pomoc, pekný zvyšok večera :)

#4 05. 02. 2013 21:20

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

↑ dodopa:
Připadalo mi to, že ses nakonec dopátral sám. A taky na druhou stranu překvapilo, jak jsi dokázal sestavit rovnici, ve které vystupují písmenka, o jejichž významu nejsi jistý :)
Díky za přání, pěkný večer i tobě.

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

#5 05. 02. 2013 21:59

dodopa
Reputace:   

↑ Andrejka3:

No snažil som sa postupovať na základe príkladov, ktoré som tu minule riešil.

Zápatí