Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Cawte prosím Vás poradte mi takto znie uloha
Dokážte že polynómy P1(x),P2(x),P3(x) tvoria bázu lineárneho priestora P2(x).
Nájdite súradnice polynómu P(x) v tejto báze:
P1(x)=10x_2-3x+1
P2(x)=12x_2-2x+2
P3(x)=-x+1
P(x)=-34x_2+10x-8
chcel b som to riešiť pomocou matice len neviem ako to tam dosadiť škole sme nič také nepočítali takže som z toho trošku zmetený. Za rýchlu odpoveď vopred ďakujem
Zdravím,
idea s matici není špatná, záleží, co jsi do matice chtěl dat (zkus pohledat další témata dle klíčových slov, bylo toho více, např. a studijní text pana Olšáka (kap. 6 a příklad 6.15).
Ještě by to chtělo udělat pořádek v zápisu: dolní index x_2 (jako
) asi není použit dobřé a měl jsi na mysli x^2 jako
. Napravo od okna zprávy je editor TeX doporučuji používat. Děkuji.
↑ votrelec1995:
proč mi, prosím, píšeš PM s touto úlohou, když odpověď je přímo v tématu? Odkazy jsi prošel? - mám dojem, že je to dost podrobné.
↑ jelena:
Podla toho študijného materialu osm sa nedozvedel ako to tie polynomy dať do matice
↑ votrelec1995:
projdi si, prosím, text pana Olšáka od počátku (minimálně od kapitoly 2, vždy zařazuje příklady s polynomy) a díky klikatelnému přechodu si uděláš jasnou strukturu úvah k zadání:
Dokážte že polynómy P1(x),P2(x),P3(x) tvoria bázu lineárneho priestora P2(x).
Úloha 6.15 se vztahuje již k 2 části Tvého problému
Nájdite súradnice polynómu P(x) v tejto báze:
tak to zkus, prosím, napsat, co jsi odnesl z "věty o nevěřícím Tomášovi", ať se může diskutovat více adresně ("dávání do matice" musí mít jasný účel a ten jsi asi ještě nestanovil).