Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 12. 2013 18:41

Tipos
Zelenáč
Škola: VŠB-TUO
Pozice: Student
Reputace:   

Vlastnosti fcí, derivace, limity.

z přednášek a cvičení jsem si věřil že to půjde... nejde nic

http://i.imgur.com/ofp9gHW.png

byl jsem schopný vypočítat:
-definiční obor j1
-první derivaci j1

wolfram mi udělal v hlavě ještě větší bordel, druhé derivace už počítám přes a4 na délku, a stejně jsem se nedopočítal k ničemu

pokud někdo poradí aspoň s jedním příkladem budu rád

díky

#2 08. 12. 2013 19:15

Jozef3
Reputace:   

Re: Vlastnosti fcí, derivace, limity.

↑ Tipos:
Dobrý večer.
Když už jste spočítal definiční obor j1 (což jsou všechna reálná čísla), snadno spočítáte limity na krajích definičního oboru (to jsou totiž limity v plus a minus nekonečnu). Paritu určíte tak, že místo x dosadíte minus x a podíváte se, jak to změnilo funkční předpis.
A když se vám podařilo i funkci zderivovat, nalezněte všechny nulové body této derivace, podívejte se na funkční hodnoty v těchto bodech a na znaménka derivace mezi těmito body. Tím se vypořádáte s monotonií, lokálními extrémy a ohraničeností.
Pak to prostě zderivujte ještě jednou a dostanete druhou derivaci (rozhodně není tak složitá, jak píšete) a opět nalezněte nulové body a znaménko druhé derivace mezi těmito body. Tím se pro změnu vypořádáte s inflexními body a konvexitou (konkávitou).
Stejně postupujte i u funkce j2. Tam je to ještě výpočetně jednodušší, takže se určitě nemusíte bát.

#3 08. 12. 2013 19:58

Tipos
Zelenáč
Reputace:   

↑ Jozef3:
Zasekl jsem se hned u prvního bodu s limity.

takhle? $\lim_{x\to\pm \infty }(2x+x^2+1)/x^2+1$, vyšlo mi $\lim_{x\to\pm \infty }(2+x)/(x-1)$

nějak jsem ty limity nepobral s tím $+\infty $ a $-\infty $ nebo když je $\infty /\infty $ pak tam jsou ještě do toho ty nuly

U té parity mi vyšlo že se mění znaménko jen u čitatele.. Co to znamená? Není S ani L?

Zbytek nedokážu zredukovat na papír, jinak rečeno: nevím co tím básník chtěl říci...

#4 08. 12. 2013 20:11

Jozef3
Reputace:   

↑ Tipos:
Proč počítáte limitu z funkce $(2x +x^{2}+1)/x^{2}+1$ ? Dle zadání je funkce j1 dána předpisem $\frac{2x}{x^{2}+1}+1$, tak počítejte limity této funkce.
Co se týče parity, tak funkce skutečně není ani S ani L. Snadno se o tom přesvěčíte dosazením např. hodnot 1 a -1.
Jinak platí, co jsem říkal. Když už máte funkci zderivovanou, tak určete nulové body oné derivace a dál postupujte tak, jak jsem napsal.

#5 08. 12. 2013 20:23

Tipos
Zelenáč
Reputace:   

↑ Jozef3:

limit tohohle $\frac{2x}{x^{2}+1}+1$ je 1? .. došel jsem k tomu tím že jsem dosadil za x 0, správný postup? podle wolframu je to dobře .. ale nejsem si jist tím postupem

pracuji na zbytku

#6 08. 12. 2013 20:31

Jozef3
Reputace:   

↑ Tipos:
Pane kolego,
ale vy přeci máte spočítat limitu této funkce pro x jdoucí do plus nekonečna a poté pro x jdoucí do minus nekonečna. Dosazovat za x nulu skutečně není správný postup, neboť tím počítáte limitu v nule, což se po vás nechce.

#7 08. 12. 2013 21:03

Tipos
Zelenáč
Reputace:   

↑ Jozef3:

Pořád nevím tu limitu. nechápu to.

To mám za x dosadit $\mp \infty $ ? .. jak?  co z toho vyleze?

Jednou dosadím $\infty $ vyjde mi + / +

pak dosadím $- \infty $ a vyjde - / +

nebo jak k tomu přijdu? čtu scripta, tam už to nechápu vubec, koukám na řešené příklady s postupem, taky to nechápu ...

#8 08. 12. 2013 21:22

Jozef3
Reputace:   

↑ Tipos:
No,
dosadit za x plus nebo minus nekonečno přímo nemůžete, protože v těchto bodech není ta funkce definována. Já bych použil větu o limitě součtu a nejprve spočítal limitu $\frac{2x}{x^{2}+1}$, což je nula v plus i minus nekonečnu, neboť stupeň čitatele je menší než stupeň jmenovatele. A k tomuto výsledku je třeba ještě přičíst limitu funkce $1$, což je v obou případech 1 (ze zřejmého důvodu).
Takže limita vaší funkce je v plus i minus nekonečnu rovna jedné.

#9 08. 12. 2013 21:26 — Editoval Tipos (08. 12. 2013 21:26)

Tipos
Zelenáč
Reputace:   

↑ Jozef3:
"neboť stupeň čitatele je menší než stupeň jmenovatele" = 0

spása ....

prosil bych vysvětlení ještě opačného případu, tedy sepsání všech těch pravidel co a jak vychází ...

moc prosím

#10 08. 12. 2013 21:31

Jozef3
Reputace:   

↑ Tipos:
Když počítáte limitu v plus nekonečnu z funkce, která je dána podílem dvou polynomů, tak platí následující:
1) Je-li stupeň čitatele menší než stupen jmenovatele, pak je výsledkem nula.
2) Je-li stupeň čitatele stejný jako stupeň jmenovatele, výsledkem je podíl vedoucích koeficientů.
3) Je-li stupeň čitatele větší než stupeň jmenovatele, výsledkem je plus nekonečno.

#11 10. 12. 2013 22:02 — Editoval Tipos (10. 12. 2013 22:03)

Tipos
Zelenáč
Reputace:   

Potřebuji derivaci tohohle
$(-x^2+x-1)/((x^2-2x)^(3/2)*(x^2-1)^(1/2)) $

řeším to už snad 3. dnem, a ještě jsem se nedostal k výsledku který by se mi aspoň celý vlezl na šířku A4 ...

zbytek bodů už na 90% vím, otravoval jsem profesora a ten mi to vše vysvětlil, jen u té derivace mi řekl ať zkouším a zkouším :D

e: abych byl přesnější, výsledek si dokážu najít na wolframu, mi jde spíše o takovou úpravu abych se k nějakému tomu výsledku dostal ...

#12 11. 12. 2013 18:25

Jozef3
Reputace:   

↑ Tipos:
Tak ten váš profesor je docela rozumný člověk.
Sám píšete, že derivovaný výraz potřebuje nějakou úpravu, abyste se dostal k rozumnému výsledku. Tak algebraickými úpravami upravte daný výraz na jednoduchý zlomek a derivování podílu polynomů už by neměl být žádný problém.

Zápatí