Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
z přednášek a cvičení jsem si věřil že to půjde... nejde nic
byl jsem schopný vypočítat:
-definiční obor j1
-první derivaci j1
wolfram mi udělal v hlavě ještě větší bordel, druhé derivace už počítám přes a4 na délku, a stejně jsem se nedopočítal k ničemu
pokud někdo poradí aspoň s jedním příkladem budu rád
díky
↑ Tipos:
Dobrý večer.
Když už jste spočítal definiční obor j1 (což jsou všechna reálná čísla), snadno spočítáte limity na krajích definičního oboru (to jsou totiž limity v plus a minus nekonečnu). Paritu určíte tak, že místo x dosadíte minus x a podíváte se, jak to změnilo funkční předpis.
A když se vám podařilo i funkci zderivovat, nalezněte všechny nulové body této derivace, podívejte se na funkční hodnoty v těchto bodech a na znaménka derivace mezi těmito body. Tím se vypořádáte s monotonií, lokálními extrémy a ohraničeností.
Pak to prostě zderivujte ještě jednou a dostanete druhou derivaci (rozhodně není tak složitá, jak píšete) a opět nalezněte nulové body a znaménko druhé derivace mezi těmito body. Tím se pro změnu vypořádáte s inflexními body a konvexitou (konkávitou).
Stejně postupujte i u funkce j2. Tam je to ještě výpočetně jednodušší, takže se určitě nemusíte bát.
↑ Jozef3:
Zasekl jsem se hned u prvního bodu s limity.
takhle?
, vyšlo mi 
nějak jsem ty limity nepobral s tím
a
nebo když je
pak tam jsou ještě do toho ty nuly
U té parity mi vyšlo že se mění znaménko jen u čitatele.. Co to znamená? Není S ani L?
Zbytek nedokážu zredukovat na papír, jinak rečeno: nevím co tím básník chtěl říci...
↑ Tipos:
Proč počítáte limitu z funkce
? Dle zadání je funkce j1 dána předpisem
, tak počítejte limity této funkce.
Co se týče parity, tak funkce skutečně není ani S ani L. Snadno se o tom přesvěčíte dosazením např. hodnot 1 a -1.
Jinak platí, co jsem říkal. Když už máte funkci zderivovanou, tak určete nulové body oné derivace a dál postupujte tak, jak jsem napsal.
↑ Tipos:
Pane kolego,
ale vy přeci máte spočítat limitu této funkce pro x jdoucí do plus nekonečna a poté pro x jdoucí do minus nekonečna. Dosazovat za x nulu skutečně není správný postup, neboť tím počítáte limitu v nule, což se po vás nechce.
↑ Jozef3:
Pořád nevím tu limitu. nechápu to.
To mám za x dosadit
? .. jak? co z toho vyleze?
Jednou dosadím
vyjde mi + / +
pak dosadím
a vyjde - / +
nebo jak k tomu přijdu? čtu scripta, tam už to nechápu vubec, koukám na řešené příklady s postupem, taky to nechápu ...
↑ Tipos:
No,
dosadit za x plus nebo minus nekonečno přímo nemůžete, protože v těchto bodech není ta funkce definována. Já bych použil větu o limitě součtu a nejprve spočítal limitu
, což je nula v plus i minus nekonečnu, neboť stupeň čitatele je menší než stupeň jmenovatele. A k tomuto výsledku je třeba ještě přičíst limitu funkce
, což je v obou případech 1 (ze zřejmého důvodu).
Takže limita vaší funkce je v plus i minus nekonečnu rovna jedné.
↑ Jozef3:
"neboť stupeň čitatele je menší než stupeň jmenovatele" = 0
spása ....
prosil bych vysvětlení ještě opačného případu, tedy sepsání všech těch pravidel co a jak vychází ...
moc prosím
↑ Tipos:
Když počítáte limitu v plus nekonečnu z funkce, která je dána podílem dvou polynomů, tak platí následující:
1) Je-li stupeň čitatele menší než stupen jmenovatele, pak je výsledkem nula.
2) Je-li stupeň čitatele stejný jako stupeň jmenovatele, výsledkem je podíl vedoucích koeficientů.
3) Je-li stupeň čitatele větší než stupeň jmenovatele, výsledkem je plus nekonečno.
Potřebuji derivaci tohohle
řeším to už snad 3. dnem, a ještě jsem se nedostal k výsledku který by se mi aspoň celý vlezl na šířku A4 ...
zbytek bodů už na 90% vím, otravoval jsem profesora a ten mi to vše vysvětlil, jen u té derivace mi řekl ať zkouším a zkouším :D
e: abych byl přesnější, výsledek si dokážu najít na wolframu, mi jde spíše o takovou úpravu abych se k nějakému tomu výsledku dostal ...
↑ Tipos:
Tak ten váš profesor je docela rozumný člověk.
Sám píšete, že derivovaný výraz potřebuje nějakou úpravu, abyste se dostal k rozumnému výsledku. Tak algebraickými úpravami upravte daný výraz na jednoduchý zlomek a derivování podílu polynomů už by neměl být žádný problém.