Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 12. 2013 19:33

MarekW
Škola: VŠB FS
Pozice: Student
Reputace:   

Výpočet normálového vektoru.

Ahoj, mohl by někdo z Vás prosím udělat ze směrového vektoru s(3,-1,-4) vektor normálový. Ať dělám co dělám, tak mi to prostě nějak nevychází a už mi to ani hlava nebere. Díky

• (téma jako vyřešené označil(a) MarekW)

#2 17. 12. 2013 20:52 — Editoval jelena (17. 12. 2013 20:54)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Výpočet normálového vektoru.

Zdravím,

jen jeden vektor vytvořit nepůjde - pokud máš vektor s(3,-1,-4) v prostoru, tak k němu můžeš vytvořit nekonečně mnoho vektorů kolmých, budou v rovinách, ke kterým je Tvůj původní vektor normálový. Upřesní, prosím, co konkrétně řešíš. Děkuji.

#3 17. 12. 2013 21:25

MarekW
Reputace:   

Ono se to vlastně týká tohohle příkladu http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=68214
Já nevím jak udělat normálový vektor z toho směrového, když má tyhle souřadnice.

#4 17. 12. 2013 21:58

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ MarekW:

děkuji, potom je dobré pokračovat v původním tématu, pokud není dořešeno. Jsou 2 možnosti - máš 2 vektory v rovině (AB, CD) pomocí vektorového součinu k nim sestavíš vektor kolmý, to je hledaný normálový k rovině.

2. možnost - máš parametrickou rovnici roviny (snad jsi měl nějakou chybu ve vyjádření, ale vezmu jen jako příklad):

x = 2 + 3t + r
y = -1 - t + 2r
z = 3 - r

vhodným vynásobením jednotlivých rovnic a sečtením odstraňuješ jednotlivé parametry (1. rovnici vynásobím (-2) sečtu s druhou, také 1. rovnici sečtu s 3. rovnici (mám odstraněno r), potom ve výsledné soustavě (již jen 2 rovnice) obdobně provedu s odstraněním parametru t). Výsledkem je rovnice obsahující jen x, y, z a je to obecná rovnice roviny (z předpisu můžeš normálový vektor najít).

Úlohy analytické geometrie tohoto typu patří do SŠ, přesunu, v úvodním tématu sekce jsou i podrobné materiály (odkaz z úvodního tématu)

#5 17. 12. 2013 22:09

MarekW
Reputace:   

Aha, moc děkuju teď už jsem to pochopil.

Zápatí