Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mohl by někdo z Vás prosím udělat ze směrového vektoru s(3,-1,-4) vektor normálový. Ať dělám co dělám, tak mi to prostě nějak nevychází a už mi to ani hlava nebere. Díky
Zdravím,
jen jeden vektor vytvořit nepůjde - pokud máš vektor s(3,-1,-4) v prostoru, tak k němu můžeš vytvořit nekonečně mnoho vektorů kolmých, budou v rovinách, ke kterým je Tvůj původní vektor normálový. Upřesní, prosím, co konkrétně řešíš. Děkuji.
Ono se to vlastně týká tohohle příkladu http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=68214
Já nevím jak udělat normálový vektor z toho směrového, když má tyhle souřadnice.
↑ MarekW:
děkuji, potom je dobré pokračovat v původním tématu, pokud není dořešeno. Jsou 2 možnosti - máš 2 vektory v rovině (AB, CD) pomocí vektorového součinu k nim sestavíš vektor kolmý, to je hledaný normálový k rovině.
2. možnost - máš parametrickou rovnici roviny (snad jsi měl nějakou chybu ve vyjádření, ale vezmu jen jako příklad):
x = 2 + 3t + r
y = -1 - t + 2r
z = 3 - r
vhodným vynásobením jednotlivých rovnic a sečtením odstraňuješ jednotlivé parametry (1. rovnici vynásobím (-2) sečtu s druhou, také 1. rovnici sečtu s 3. rovnici (mám odstraněno r), potom ve výsledné soustavě (již jen 2 rovnice) obdobně provedu s odstraněním parametru t). Výsledkem je rovnice obsahující jen x, y, z a je to obecná rovnice roviny (z předpisu můžeš normálový vektor najít).
Úlohy analytické geometrie tohoto typu patří do SŠ, přesunu, v úvodním tématu sekce jsou i podrobné materiály (odkaz z úvodního tématu)