Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 12. 2013 19:33

MarekW
Škola: VŠB FS
Pozice: Student
Reputace:   

Výpočet normálového vektoru.

Ahoj, mohl by někdo z Vás prosím udělat ze směrového vektoru s(3,-1,-4) vektor normálový. Ať dělám co dělám, tak mi to prostě nějak nevychází a už mi to ani hlava nebere. Díky

• (téma jako vyřešené označil(a) MarekW)

#2 17. 12. 2013 20:52 — Editoval jelena (17. 12. 2013 20:54)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Výpočet normálového vektoru.

Zdravím,

jen jeden vektor vytvořit nepůjde - pokud máš vektor s(3,-1,-4) v prostoru, tak k němu můžeš vytvořit nekonečně mnoho vektorů kolmých, budou v rovinách, ke kterým je Tvůj původní vektor normálový. Upřesní, prosím, co konkrétně řešíš. Děkuji.

#3 17. 12. 2013 21:25

MarekW
Reputace:   

Ono se to vlastně týká tohohle příkladu http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=68214
Já nevím jak udělat normálový vektor z toho směrového, když má tyhle souřadnice.

#4 17. 12. 2013 21:58

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ MarekW:

děkuji, potom je dobré pokračovat v původním tématu, pokud není dořešeno. Jsou 2 možnosti - máš 2 vektory v rovině (AB, CD) pomocí vektorového součinu k nim sestavíš vektor kolmý, to je hledaný normálový k rovině.

2. možnost - máš parametrickou rovnici roviny (snad jsi měl nějakou chybu ve vyjádření, ale vezmu jen jako příklad):

x = 2 + 3t + r
y = -1 - t + 2r
z = 3 - r

vhodným vynásobením jednotlivých rovnic a sečtením odstraňuješ jednotlivé parametry (1. rovnici vynásobím (-2) sečtu s druhou, také 1. rovnici sečtu s 3. rovnici (mám odstraněno r), potom ve výsledné soustavě (již jen 2 rovnice) obdobně provedu s odstraněním parametru t). Výsledkem je rovnice obsahující jen x, y, z a je to obecná rovnice roviny (z předpisu můžeš normálový vektor najít).

Úlohy analytické geometrie tohoto typu patří do SŠ, přesunu, v úvodním tématu sekce jsou i podrobné materiály (odkaz z úvodního tématu)

#5 17. 12. 2013 22:09

MarekW
Reputace:   

Aha, moc děkuju teď už jsem to pochopil.

Zápatí