Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
zdravim, potřeboval bych poradit s jedním úkolem
máme danou nekonečnou množinu M={1,x^2,x^4,...} a N={x,x^3,x^5,...}, které z následujících množin jsou podprostory lineárního prostoru plynomů: M, N, <M>, <N>, <M> u <N>, <<M> u <N>>, <M u N>, <M> n <N>, <<M> n <N>>
omlouvám se že sem nepoužil latex ale nenašel sem syntaxi pro lineární obal místo toho jsem použil znaménka ">", "<" a "u", "n" jako sjednocení a průnik.
M ne, protoze ......
N ne, protoze .......
< cokoliv > ano, protoze .........
<M>u<N> ne, protoze ......
<M>n<N> ano, protoze ........
Nejdulezitejsi tam jsou ta protoze, pokud to nezduvodnime tak nema cenu odpovidat. Tak se zkuste zamyslet, proc vypadaji odpovedi tak jak vypadaji.
↑ kowtnaak: Dle meho:
M, N:
Neobsahuji nulovy polynom --> nejsou podprostory.
<X>:
To je vzdy podprostor, vzdyt proto se "ty zavorky zavadeji".
Zbyva tedy vyresit:
<M> u <N>:
V <M> je nula a polynomy s nenulovymi koeficienty jen u sudeho stupne pro x, v <N> je nula a polynomy s nenulovymi koeficienty jen u licheho stupne pro x, tedy v <M> u <N> je x i x^2 (prvni z <N> a druhe z <M>), ale neni tam x+x^2 (protoze to neni ani v <M> ani v <N>) --> neni podprostor.
<M> n <N>:
Prunik podprostoru je podprostor, tedy neni co resit a staci se odvolat na tuto vetu.
↑ kaja.marik: byl o minutu rychlejší, ale já tam mám zase i ta "protože" :-)
Stránky: 1