Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
na MA+ dnes byla tato úloha. Neznám nikoho, kdo by to vyřešil.
Úkolem je narýsovat trojúhelník ABC.
Strana AC je zadána. Dále vím, že a
se protínají v bodě P (je zadán).
Náčrt (v testu to bylo přesně, tady je to "od oka", takže to nemusí vyjít, pokud by do toho někdo chtěl kreslit):
Mě napadla jen S(): C->B. Jen střed ani žádnou jinou dvojici bodů, které by toto shodné zobrazené určily, nemám.
(pro zajímavost: úloha za 3 body z celkových 50)
Kdyby bylo zadání naopak, myslím tím a
, bylo by to jednodušší. :)
Ještě kdyby se sestrojil trojúhelník , kde
je pata výšky
, tak pak trojúhelník
je mu podobný, ne? Nešlo by jít touto cestou?
Strany by se změřily, našel by se koeficient podobnosti a pak by se lehce sestrojila celá strana BC a doplnil by se celý trojúhelník. :)
↑ janca361:
Zdravím,
a) manual je třeba hledat s krátkým a,
b) Tebe osobně jsem z Manualu školila.
Skoro OT: zadání těžnice se obvykle spojuje s využitím středové souměrnosti. Zkusila bych sestrojit z bodu P kolmici na AC, což je "kousek" , potom z bodu C rovnoběžku k
, označím CC´. Prodloužit AP do průsečíku s CC´, což bude P´. Střed PP´ je střed AB. Může být? Děkuji.
↑ janca361:
:-) tady školím. A záznam o školení máš přidán do Poznámky (plně souhlasím, že z cvičných důvodů ho upravíš).
K trojúhelníku - když trojúhelník doplníš na kosodélník a vyznačíš co se na co zobrazí ve středové souměrnosti se středem ve středu strany BC, tak to je vidět. Střed BC není bod P´, ale je ve středu úsečky PP´. No jistě na rozdíl ode mne vlastníš kružítko, tak to zrealizuješ.
↑ janca361:
Taková logičtější konstrukce (i když v podstatě stejná jako od↑ jelena: - zdravím)
vzhledem k podobnosti trojúhelníků BP'C a SP''C takto:
kolega Honzc napsal(a):
Taková logičtější konstrukce
Také pozdrav :-) Správná poznámka - mám naprostou absenci logiky - nebylo mi přiděleno, tedy nezbývá mi nic jiného, než standardizovat - např. zadání těžnice naznačuje užití středové souměrnosti, jak navrhuji. Tvůj návrh plyne z užití podobnosti a faktu, že těžnice půlí protější stranu - obdobně byl využit v této konstrukci.
↑ byk7:
přidej, prosím, který standard využíváš (nejlépe slovně), děkuji.
Pozdravujem ↑ jelena:,
Co je to ten manual?
Kde sa da citat?
↑ vanok:
Zdravím, to je manual pro mat. fórum, co jsme sepsali na MatWiki.
↑ jelena:
Dakujem.
↑ janca361:
Tady přece stačí využít jednoduché vlastnosti rovnoběžníka:
Černé přímky jsou dané, body D, C se snadno sestrojí jako vrcholy rovnoběžníka. Bod C je hledaným vrcholem, protože leží na dané výšce a úhlopříčka BC je půlena druhou úhlopříčkou rovnoběžníka - těžnicí hledaného trojúhelníka.
PS: Dodatečně jsem si všiml, že na obrázku mám obráceně body B a C. Na řešení to naštěstí nemá vliv:-)
↑ Eratosthenes:
Zdravím a děkuji za další možnost - i když není to variace na téma "užití středové souměrnosti"? ↑ příspěvek 5:, ↑ příspěvek 7:.
Na úloze je spíš ze standardizačního hlediska zajímavé, že co do podstaty zadání je zcela shodna s úlohou, ale zadání průsečíků prvků místo samotných prvků zadání mírně zneprůhlednilo. ↑ janca361: lze označit za vyřešené?
↑ jelena:
>> není to variace na téma "užití středové souměrnosti"? ↑ příspěvek 5:, ↑ příspěvek 7:.
Variace to asi je, ale neřekl bych, že ↑ příspěvek 5:, ↑ příspěvek 7: využívají středové souměrnosti, spíš jde o střední příčku trojúhelníka.
>> co do podstaty zadání je zcela shodna s úlohou...
Nesouhlasím. Zde není zadána ani velikost výšky, ani velikost těžnice, ale směr těchto příček, což je zcela jiná úloha.
↑ Eratosthenes:
děkuji, ne, střední příčku nevyužívám, dokresluji obraz trojúhelníku ABC ve středové souměrnosti se středem strany BC (a této souměrnosti i ostatní prvky).
Shoda je v postupu kolegů použití podobnosti trojúhelníků. Samotné zadání délek těžnice a výšky nedává možnost sestrojení, ale "domyšlení" průsečíku těžnice a výšky již dává. Ale je možné, že to překombinovávám.
Kolega vanok byl tak laskav a upozornil mne na materiál, který systematizoval konstrukce trojúhelníku (je to starší časopis v ruštině, tak nevím, zda by byl zájem o náhled). Údajně autor sestavil veškeré kombinace prvků, podle kterých jde sestrojit. Našel celkem 350 různých zadání. Je něco podobného v jiných řečích (tento materiál znám)? Děkuji a zdravím.