Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
potřebovala bych pomoci s vyjadřováním neznámé ze vzorce. Doposud jsem si vždy vystačila s tzv. trojúhelníčkem a složitější vzorce jsem se učila zpaměti. Dnes jsem však zjistila, že si s tímto nevystačím a po přečtení několika stran s postupy a návody "jak na to" jsem snad ještě zoufalejší a zmatenější než předtím. Byl by někdo ochotný pomoci mi vysvětlení několika příkladů?
Př: A=(B/C)/(D/E)
vyjádřit bych měla zřejmě všechny neznámé
Ještě bych chtěla dodat, že matematika není a nikdy nebyla mou silnou stránkou, takže i když chápu, pomůcky typu "když plus (krát) přejde přes rovnítko stane se z něj mínus (děleno) a naopak" nijak mi to ve skutečnosti nepomáhá, když před sebou vidím příklad, kde bych tuto poučku měla aplikovat.
Ahoj, výraz upravuješ jako složený zlomek a vyjádření neznámé je stejné jako u výpočtu rovnice. 

Teď např. vyjádříme C:
Celou rovnici vynásobíš jmenovatelem:
Vlevo necháš C, vše ostatní přesuneš doprava. Vlevo se násobilo, vpravo se tedy musí dělit:
Ostatní neznámé zvládneš určitě sama.
Začnu takhle > umíš základní úpravy rovnic? Třeba když máš v rovnici zlomek tak ho odstraníš tak, že celou rovnici vynásobíš jmenovatelem, atd.
To stejné budeš dělat i při vyjadřování neznámých.
Budu-li si chtít vyjádřit třeba B tak budu postupovat 

a podobnými úpravami si vyjádřím i další neznámé
↑ dbarvik:
Myslím, že nějaké základní úpravy rovnic umím. Pokud mám v příkladu zlomek jednoduchý, tak mě většinou nějak poradím, horší však je, pokud je v příkladě zlomek složený nebo příklad od pohledu vypadá příliš složitě, pak už nevím co dříve. Bohužel mám taky pocit že neexistuje stoprocentní a vždy aplikovatelný návod na řešení takovýchto rovnic.
Podle Tvého/Vašeho postupu... Pokud budu chtít vypočítat D budu mít v druhém kroku také krát anebo děleno? Tedy: C = ?, A * (B/C) = (D/E)
protože D je ve jmenovateli toho složeného zlomku, tak si nejdříve upravíš tak, abys ten složený zlomek tam neměla 
a tohle teď musíš upravit tak, abys měla na jedné straně pouze D a na druhé ten zbytek --> Vynásobíš celou rovnici E a vydělíš A
↑ dbarvik:
Aha, takže pokud je to ve jmenovateli, odstraním nejdříve složený zlomek. To samé bych udělala u E, druhý krok by byl stejný a ve třetím bych vynásobila celou rovnici D a vydělila A ? Nebo to nejde takhle zjednodušit?
Tohle co jsi napsala není dobře.
E je také ve jmenovateli, proto je potřeba celou rovnici vynásobit E a dostaneš 
a teď musíš to E osamostatnit tím, že celou rovnici vydělíš zlomkem B/C (nebo vynásobíš C ať odstraníš všechny zlomky a pak vydělíš B) a dostaneš tvar
Aha, já si to tedy zkusím ještě několikrát přečíst a snad to pochopím, prozatím se vrhnu na jednodušší příklady, tedy ty, které neobsahují takovéto hrůzostrašné složené zlomky. Prozatím děkuji za cenné rady a vynaložený čas.
↑ gadgetka:
to sice ano, ale je to to stejné, jako má tazatelka ;-)