Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 03. 2009 08:05

cmaja
Reputace:   

Cauchy-Riemannovy podmínky výpočet

Mám problém s tímto příklade prosím pomoct.
http://forum.matweb.cz/upload/876-1.JPG

Ted tedy postupuji ve výpočtu.
http://forum.matweb.cz/upload/477-Bez%20n�zvu.JPG

A tady jsem se sekl a nevím jak pokračovat dál, resp. nevím jak to upravit aby mi vyšlo:

u(x,y)=?      a    v(x,y)=?   

Kde místo otázníků má byt správně upravený tvar toho co mám rozpočítaný. Potřebuji pomoci jen s tímto dál už bych si pravdě podobně veděl rady. (pak už je to parciální derivace podle x nebo y a ty Cauchy-Riemannovy podmínky).

#2 25. 03. 2009 09:30 — Editoval Rumburak (27. 03. 2009 13:26)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Cauchy-Riemannovy podmínky výpočet

Na Tvůj dosavadní výpočet se mi nedaří dostat se.  Postupoval bych takto:

z = x + y*j  ,      x, y reálná  ,    j imaginární jednotka.

z "s pruhem" = x - y*j ,             exp(x - y*j)  = x*(cos y  -  j*sin y)  ,  OPRAVA:   exp(x - y*j)  =  exp(x)*(cos y  -  j*sin y)

j / z   =  j / (x + y*j)   =  (j*(x - y*j)) / ((x + y*j)*(x - y*j))  = (y + x*j) / (x^2  + y^2)  .

Toto dosadíme do vzorce pro f(z)  a upravíme na tvar

f(x + y*j)  =   u(x,y)  +  j*v(x,y)  ,

kde u, v jsou reálné funkce.   Pak ověříme C-R podmínky pro dvojici funkcí u, v.

EDIT. Ještě doplním, že samotné splnění C-R podmínek k existenci k existenci f '(z) nestačí.
Je potřeba i to, aby fce  u, v  měly v bodě [x,y]  totální diferenciál.

#3 25. 03. 2009 20:03

cmaja
Reputace:   

↑ Rumburak:
díky za odpověď, ale podle všech poznámek co mám do matematiky si mi to napsal s hrubkou exp(x - y*j)  =exp(x)*(cos y  -  j*sin y)

Není to tak??

#4 25. 03. 2009 21:23

cmaja
Reputace:   

Takže vyšlo mi něco takového
http://forum.matweb.cz/upload/633-Bez%20n�zvu.JPG

Z čehož usuzuji že podmínky nejsou splněny. Je to tak nebo se mílím???
Pokud mám pravdu tak nechápu proč by nám tento příklad zadávali.

Prosím Vás zkusil by někdo z Vás tento příklad vypočítat, a říct mi jestli jsem počítal správně a nebo Vám to vyšlo jinak. Pokud jsem počítal špatně ukázat mně správnou cestu.

#5 26. 03. 2009 10:31

Rumburak

↑ cmaja: Jé, opravdu, v tom vzorci jsem se přepsal, za což se stydím a omlouvám. Příklad podrobně přepočítám a dám vědět, ale nedostanu se k tomu dřív, než dnes odpoledne.

#6 26. 03. 2009 10:41

cmaja
Reputace:   

↑ Rumburak:
pohodka já jsem rád že mně s tím někdo pomůže, přestávám rozumět matematice, což znamená že se bojí o setrvání na vysoké. Ty jsem doposud rozuměl(asi jako jediny:)), tady odsuď už plavu. Při tom psaní se chybky dělají za to se nikdo stydět nemusí.

#7 26. 03. 2009 16:14 — Editoval Rumburak (26. 03. 2009 16:40)

Rumburak

↑ cmaja: Tak už jsem to propočítal.

Na pravé straně ve vzorcích pro derivace fcí u, v Ti ve jmenovatelích zlomků vypadl exponent "na druhou", což ale výsledek nijak neovlivní.

Vyloučíme-li singulární bod z = 0, v němž fce derivaci mít nemůže (ani kdybychom definovali f(0) = oo), potom
první C-R podmínka vede k rovnici   cos y = 0  ,  což dává řešení x libovolné,  y =  (2*k + 1) *Pi/2 ,
druhá C-R podmínka vede k rovnici   sin y = 0  ,  což dává řešení x libovolné,  y =  k*Pi , (v obou případech  k probíhá množinu celých čísel),
takže skutečně obě podmínky být splněny zároveň nemohou, tutíž daná funkce nemá derivaci v žádném bodě, tedy není nikde holomorfní.

(Funkce (z C do C)  holomorfní v otevřené množině - zpravidla oblasti- znamená, že má derivaci v každém bodě této množiny,
Funkce holomorfní v bodě znamená, že je holomorfní v nějakém otevřeném okolí tohoto bodu.)

Smyslem takovýchto příkladů je ukázat studentům, že derivace komlexní fce dle kompexní proměnné není žádná sranda - i  funkce, které by
v reálném oboru derivaci měly (např. též  f(z) = | z |  pro z <> 0 ) , v komplexním oboru ji mít nemusí.

Pokud máš sklon matematice rozumět, pak máš šanci rozumět jí i nadále, důležité je od začátku podrobně studovat důkazy vět - ne ale
četbou v tramvaji, ale snahou sám si důkaz provést na papíře.
Naučíš se na nich
1) dokazované věty samotné,
2) definice a věty, které jsou v důkaze použity,
3) o co v matematice vůbec jde.
Chce to jen v klidu si k tomu pravidelně na pár hodin sednou s tužkou a zásobou papíru. Držím palce !

#8 27. 03. 2009 07:54

cmaja
Reputace:   

↑ Rumburak:
Díky za rady a díky za pomoct. Bohužel právě nemám ten čas nad tím sedět, jinak bych klidně nad matikou seděl. To s tím na druhou mi zmizlo protože se to derivovalo (pokud jsme se správně pochopili).

Zápatí