Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 03. 2009 08:05

cmaja
Reputace:   

Cauchy-Riemannovy podmínky výpočet

Mám problém s tímto příklade prosím pomoct.
http://forum.matweb.cz/upload/876-1.JPG

Ted tedy postupuji ve výpočtu.
http://forum.matweb.cz/upload/477-Bez%20n�zvu.JPG

A tady jsem se sekl a nevím jak pokračovat dál, resp. nevím jak to upravit aby mi vyšlo:

u(x,y)=?      a    v(x,y)=?   

Kde místo otázníků má byt správně upravený tvar toho co mám rozpočítaný. Potřebuji pomoci jen s tímto dál už bych si pravdě podobně veděl rady. (pak už je to parciální derivace podle x nebo y a ty Cauchy-Riemannovy podmínky).

#2 25. 03. 2009 09:30 — Editoval Rumburak (27. 03. 2009 13:26)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Cauchy-Riemannovy podmínky výpočet

Na Tvůj dosavadní výpočet se mi nedaří dostat se.  Postupoval bych takto:

z = x + y*j  ,      x, y reálná  ,    j imaginární jednotka.

z "s pruhem" = x - y*j ,             exp(x - y*j)  = x*(cos y  -  j*sin y)  ,  OPRAVA:   exp(x - y*j)  =  exp(x)*(cos y  -  j*sin y)

j / z   =  j / (x + y*j)   =  (j*(x - y*j)) / ((x + y*j)*(x - y*j))  = (y + x*j) / (x^2  + y^2)  .

Toto dosadíme do vzorce pro f(z)  a upravíme na tvar

f(x + y*j)  =   u(x,y)  +  j*v(x,y)  ,

kde u, v jsou reálné funkce.   Pak ověříme C-R podmínky pro dvojici funkcí u, v.

EDIT. Ještě doplním, že samotné splnění C-R podmínek k existenci k existenci f '(z) nestačí.
Je potřeba i to, aby fce  u, v  měly v bodě [x,y]  totální diferenciál.

#3 25. 03. 2009 20:03

cmaja
Reputace:   

↑ Rumburak:
díky za odpověď, ale podle všech poznámek co mám do matematiky si mi to napsal s hrubkou exp(x - y*j)  =exp(x)*(cos y  -  j*sin y)

Není to tak??

#4 25. 03. 2009 21:23

cmaja
Reputace:   

Takže vyšlo mi něco takového
http://forum.matweb.cz/upload/633-Bez%20n�zvu.JPG

Z čehož usuzuji že podmínky nejsou splněny. Je to tak nebo se mílím???
Pokud mám pravdu tak nechápu proč by nám tento příklad zadávali.

Prosím Vás zkusil by někdo z Vás tento příklad vypočítat, a říct mi jestli jsem počítal správně a nebo Vám to vyšlo jinak. Pokud jsem počítal špatně ukázat mně správnou cestu.

#5 26. 03. 2009 10:31

Rumburak

↑ cmaja: Jé, opravdu, v tom vzorci jsem se přepsal, za což se stydím a omlouvám. Příklad podrobně přepočítám a dám vědět, ale nedostanu se k tomu dřív, než dnes odpoledne.

#6 26. 03. 2009 10:41

cmaja
Reputace:   

↑ Rumburak:
pohodka já jsem rád že mně s tím někdo pomůže, přestávám rozumět matematice, což znamená že se bojí o setrvání na vysoké. Ty jsem doposud rozuměl(asi jako jediny:)), tady odsuď už plavu. Při tom psaní se chybky dělají za to se nikdo stydět nemusí.

#7 26. 03. 2009 16:14 — Editoval Rumburak (26. 03. 2009 16:40)

Rumburak

↑ cmaja: Tak už jsem to propočítal.

Na pravé straně ve vzorcích pro derivace fcí u, v Ti ve jmenovatelích zlomků vypadl exponent "na druhou", což ale výsledek nijak neovlivní.

Vyloučíme-li singulární bod z = 0, v němž fce derivaci mít nemůže (ani kdybychom definovali f(0) = oo), potom
první C-R podmínka vede k rovnici   cos y = 0  ,  což dává řešení x libovolné,  y =  (2*k + 1) *Pi/2 ,
druhá C-R podmínka vede k rovnici   sin y = 0  ,  což dává řešení x libovolné,  y =  k*Pi , (v obou případech  k probíhá množinu celých čísel),
takže skutečně obě podmínky být splněny zároveň nemohou, tutíž daná funkce nemá derivaci v žádném bodě, tedy není nikde holomorfní.

(Funkce (z C do C)  holomorfní v otevřené množině - zpravidla oblasti- znamená, že má derivaci v každém bodě této množiny,
Funkce holomorfní v bodě znamená, že je holomorfní v nějakém otevřeném okolí tohoto bodu.)

Smyslem takovýchto příkladů je ukázat studentům, že derivace komlexní fce dle kompexní proměnné není žádná sranda - i  funkce, které by
v reálném oboru derivaci měly (např. též  f(z) = | z |  pro z <> 0 ) , v komplexním oboru ji mít nemusí.

Pokud máš sklon matematice rozumět, pak máš šanci rozumět jí i nadále, důležité je od začátku podrobně studovat důkazy vět - ne ale
četbou v tramvaji, ale snahou sám si důkaz provést na papíře.
Naučíš se na nich
1) dokazované věty samotné,
2) definice a věty, které jsou v důkaze použity,
3) o co v matematice vůbec jde.
Chce to jen v klidu si k tomu pravidelně na pár hodin sednou s tužkou a zásobou papíru. Držím palce !

#8 27. 03. 2009 07:54

cmaja
Reputace:   

↑ Rumburak:
Díky za rady a díky za pomoct. Bohužel právě nemám ten čas nad tím sedět, jinak bych klidně nad matikou seděl. To s tím na druhou mi zmizlo protože se to derivovalo (pokud jsme se správně pochopili).

Zápatí