Stránky: 1
Mám problém s tímto příklade prosím pomoct.
Ted tedy postupuji ve výpočtu.
A tady jsem se sekl a nevím jak pokračovat dál, resp. nevím jak to upravit aby mi vyšlo:
u(x,y)=? a v(x,y)=?
Kde místo otázníků má byt správně upravený tvar toho co mám rozpočítaný. Potřebuji pomoci jen s tímto dál už bych si pravdě podobně veděl rady. (pak už je to parciální derivace podle x nebo y a ty Cauchy-Riemannovy podmínky).
Na Tvůj dosavadní výpočet se mi nedaří dostat se. Postupoval bych takto:
z = x + y*j , x, y reálná , j imaginární jednotka.
z "s pruhem" = x - y*j , exp(x - y*j) = x*(cos y - j*sin y) , OPRAVA: exp(x - y*j) = exp(x)*(cos y - j*sin y)
j / z = j / (x + y*j) = (j*(x - y*j)) / ((x + y*j)*(x - y*j)) = (y + x*j) / (x^2 + y^2) .
Toto dosadíme do vzorce pro f(z) a upravíme na tvar
f(x + y*j) = u(x,y) + j*v(x,y) ,
kde u, v jsou reálné funkce. Pak ověříme C-R podmínky pro dvojici funkcí u, v.
EDIT. Ještě doplním, že samotné splnění C-R podmínek k existenci k existenci f '(z) nestačí.
Je potřeba i to, aby fce u, v měly v bodě [x,y] totální diferenciál.
↑ Rumburak:
díky za odpověď, ale podle všech poznámek co mám do matematiky si mi to napsal s hrubkou exp(x - y*j) =exp(x)*(cos y - j*sin y)
Není to tak??
Takže vyšlo mi něco takového
Z čehož usuzuji že podmínky nejsou splněny. Je to tak nebo se mílím???
Pokud mám pravdu tak nechápu proč by nám tento příklad zadávali.
Prosím Vás zkusil by někdo z Vás tento příklad vypočítat, a říct mi jestli jsem počítal správně a nebo Vám to vyšlo jinak. Pokud jsem počítal špatně ukázat mně správnou cestu.
↑ Rumburak:
pohodka já jsem rád že mně s tím někdo pomůže, přestávám rozumět matematice, což znamená že se bojí o setrvání na vysoké. Ty jsem doposud rozuměl(asi jako jediny:)), tady odsuď už plavu. Při tom psaní se chybky dělají za to se nikdo stydět nemusí.
↑ cmaja: Tak už jsem to propočítal.
Na pravé straně ve vzorcích pro derivace fcí u, v Ti ve jmenovatelích zlomků vypadl exponent "na druhou", což ale výsledek nijak neovlivní.
Vyloučíme-li singulární bod z = 0, v němž fce derivaci mít nemůže (ani kdybychom definovali f(0) = oo), potom
první C-R podmínka vede k rovnici cos y = 0 , což dává řešení x libovolné, y = (2*k + 1) *Pi/2 ,
druhá C-R podmínka vede k rovnici sin y = 0 , což dává řešení x libovolné, y = k*Pi , (v obou případech k probíhá množinu celých čísel),
takže skutečně obě podmínky být splněny zároveň nemohou, tutíž daná funkce nemá derivaci v žádném bodě, tedy není nikde holomorfní.
(Funkce (z C do C) holomorfní v otevřené množině - zpravidla oblasti- znamená, že má derivaci v každém bodě této množiny,
Funkce holomorfní v bodě znamená, že je holomorfní v nějakém otevřeném okolí tohoto bodu.)
Smyslem takovýchto příkladů je ukázat studentům, že derivace komlexní fce dle kompexní proměnné není žádná sranda - i funkce, které by
v reálném oboru derivaci měly (např. též f(z) = | z | pro z <> 0 ) , v komplexním oboru ji mít nemusí.
Pokud máš sklon matematice rozumět, pak máš šanci rozumět jí i nadále, důležité je od začátku podrobně studovat důkazy vět - ne ale
četbou v tramvaji, ale snahou sám si důkaz provést na papíře.
Naučíš se na nich
1) dokazované věty samotné,
2) definice a věty, které jsou v důkaze použity,
3) o co v matematice vůbec jde.
Chce to jen v klidu si k tomu pravidelně na pár hodin sednou s tužkou a zásobou papíru. Držím palce !
↑ Rumburak:
Díky za rady a díky za pomoct. Bohužel právě nemám ten čas nad tím sedět, jinak bych klidně nad matikou seděl. To s tím na druhou mi zmizlo protože se to derivovalo (pokud jsme se správně pochopili).
Stránky: 1