Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám problém s těmito 2 příklady.
Můžete mi někdo prosím pomoct?
1.) Dvě matematická kyvadla délek 0,996 m a 0,294 m se současně začínají kývat. Za jaký čas t
se opět shodnou ve fázi?
Vím tento vztah:
, takto se dá spočítat perioda jednoho a perioda druhého. Pokud spočítám periodu druhého, vyjde mi výsledek, tj. 1,087 s. Mohl by mi ale někdo osvětlit, jak to, že se v tento čas shodnou ve fázi?
2.) O jaký čas ∆t se zpozdí (zrychlí) hodiny s kyvadlem za den, jestliže je přeneseme z pólu na
rovník? (Tíhové zrychlení na pólu 9,832 m.s-2, tíhové zrychlení na rovníku 9,78 m.s-2.)
Zde mě napadlo vycházet ze vztahu uvedeného výše. Dále vím, že 1 den je 86 400 s, ale dál jsem se nějak nedostal.
Může někdo poradit, prosím? :-) Děkuji moc. :-)

↑ mesikek:
Řešil bych takto.
1)
Výpočet T1(delší závěs), T2
T1-T2=A časový rozdíl
T1/A =B kolikrát musí kmitnout kratší, aby byla stejná fáze
T2.B=hledaný čas
Stejná fáze znamená, že je pohyb totožný s počátkem
2) délku kyvadla si volíš libovolnou
Tp - vypočítáš periodu na pólu
Tr - perioda na rovníku - ta bude větší - hodiny se tedy budou opožďovat
86400/Tp=A zjistíme, kolik period odměří jeden den
A.(Tr-Tp)=B - časové zpoždění
↑ marnes:
Omlouvám se, že jsem se neozval.
Zkoušel jsem to dopočítat, podle postupu, který jste mi radil. Je mi líto, ale ani jeden příklad mi nevyšel. U 1 mi vyšlo 2,38 s -> jim však vyšlo 1,087 s.
U 2 jsem si zvolil délku kyvadla 10 m, ale k výsledku jsem se také nedobral. Vyšlo mi to asi 180 s, ale jim 229,4.
Fakt asi fyziku nikdy nepochopím. :-D
Ale každopádně moc děkuji za odpověď.
Zdravím,
u první úlohy ještě uvažuji, jak jinak, než odhadem celého počtu kmitů (nebo výpočtem celých počtů kmitů do
) jde ještě počítat čas do stejné fázi.
u druhé úlohy bych nepočítala s rozdílem period (jelikož ten by byl závislý na délce kyvadla, zřejmě proto kolegovi nevyšel postup, když zvolil např. 10 m), ale s podílem period. Ten, co předbíhá, odměří 24 hodin. Zatím co ten co se opozdi, odměří více, úměrně podílu period, tedy
. Jak to vidíte? Děkuji.
↑ mesikek: laskavá moderátorská: v tématu má být jen jedná úloha viz pravidla, také děkuji.
↑ jelena:
Předem moc děkuji za odpověď. Když jsem to tam dosadil, vyšlo mi 185s, tak už opravdu nevím, kde je zakopaný pes. :-) jim vyšlo 229,4 s. :-)
Jinak se omlouvám, spojil jsem to, protože se jedná o stejné téma. Nechtěl jsem obtěžovat se dvěma tématy, tak mi prosím odpusťte. Děkuji za radu.
↑ mesikek:
Zdravím, já jsem dosazovala (po úpravě vzorce) tak -Odkaz - pro úlohu 2. V pořádku? Úlohy se stejným tématem má smysl dávat souhrnně, pokud hledáš např. vhodný studijní materiál, nebo zdroj informace, pro diskusi řešení to je už nepřehledné.
↑ jelena:
Moc děkuji, výsledek je správný, škoda, že nevím, jak jsi na to přišla. Nechápu tu druhou odmocninu tam.
Každopádně díky moc za pomoc a ode mě jednoznačně obrovské plus a pochvala!!
Teď ještě přijít na tu 1, zítra to zkusím vyřešit znovu, snad se k něčemu doberu. Díky moc :-)
↑ mesikek:
není za co, druhá odmocnina (pokud rozumím správně dotazu) zůstane po dosazení za T vzorce
s použitím příslušných zrychlení a po úpravě. V pořádku? Děkuji.