Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 03. 2015 13:36

mesikek
Škola: Gymnázium
Pozice: student
Reputace:   

Matematické kyvadlo

Ahoj, mám problém s těmito 2 příklady.

Můžete mi někdo prosím pomoct?

1.) Dvě matematická kyvadla délek 0,996 m a 0,294 m se současně začínají kývat. Za jaký čas t
se opět shodnou ve fázi?

Vím tento vztah: $T=2\pi \sqrt{\frac{l}{g}}$, takto se dá spočítat perioda jednoho a perioda druhého. Pokud spočítám periodu druhého, vyjde mi výsledek, tj. 1,087 s. Mohl by mi ale někdo osvětlit, jak to, že se v tento čas shodnou ve fázi?

2.) O jaký čas ∆t se zpozdí (zrychlí) hodiny s kyvadlem za den, jestliže je přeneseme z pólu na
rovník? (Tíhové zrychlení na pólu 9,832 m.s-2, tíhové zrychlení na rovníku 9,78 m.s-2.)

Zde mě napadlo vycházet ze vztahu uvedeného výše. Dále vím, že 1 den je 86 400 s, ale dál jsem se nějak nedostal.

Může někdo poradit, prosím? :-) Děkuji moc. :-)

#2 17. 03. 2015 10:41

marnes

Re: Matematické kyvadlo

↑ mesikek:
Řešil bych takto.
1)
Výpočet T1(delší závěs), T2
T1-T2=A časový rozdíl
T1/A =B kolikrát musí kmitnout kratší, aby byla stejná fáze
T2.B=hledaný čas

Stejná fáze znamená, že je pohyb totožný s počátkem

2) délku kyvadla si volíš libovolnou
Tp - vypočítáš periodu na pólu
Tr - perioda na rovníku - ta bude větší - hodiny se tedy budou opožďovat

86400/Tp=A zjistíme, kolik period odměří jeden den
A.(Tr-Tp)=B - časové zpoždění

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 23. 03. 2015 09:12

mesikek
Reputace:   

↑ marnes:

Omlouvám se, že jsem se neozval.
Zkoušel jsem to dopočítat, podle postupu, který jste mi radil. Je mi líto, ale ani jeden příklad mi nevyšel. U 1 mi vyšlo 2,38 s -> jim však vyšlo 1,087 s.

U 2 jsem si zvolil délku kyvadla 10 m, ale k výsledku jsem se také nedobral. Vyšlo mi to asi 180 s, ale jim 229,4.

Fakt asi fyziku nikdy nepochopím. :-D

Ale každopádně moc děkuji za odpověď.

#4 24. 03. 2015 00:00

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

u první úlohy ještě uvažuji, jak jinak, než odhadem celého počtu kmitů (nebo výpočtem celých počtů kmitů do $\Delta \varphi$) jde ještě počítat čas do stejné fázi.

u druhé úlohy bych nepočítala s rozdílem period (jelikož ten by byl závislý na délce kyvadla, zřejmě proto kolegovi nevyšel postup, když zvolil např. 10 m), ale s podílem period. Ten, co předbíhá, odměří 24 hodin. Zatím co ten co se opozdi, odměří více, úměrně podílu period, tedy $\Delta t=24\cdot 60\cdot 60\(\frac{T_r}{T_p}-1\)$. Jak to vidíte? Děkuji.

↑ mesikek: laskavá moderátorská: v tématu má být jen jedná úloha viz pravidla, také děkuji.

#5 24. 03. 2015 07:15

mesikek
Reputace:   

↑ jelena:

Předem moc děkuji za odpověď. Když jsem to tam dosadil, vyšlo mi 185s, tak už opravdu nevím, kde je zakopaný pes. :-) jim vyšlo 229,4 s. :-)

Jinak se omlouvám, spojil jsem to, protože se jedná o stejné téma. Nechtěl jsem obtěžovat se dvěma tématy, tak mi prosím odpusťte. Děkuji za radu.

#6 24. 03. 2015 10:04

jelena
Jelena

↑ mesikek:

Zdravím, já jsem dosazovala (po úpravě vzorce) tak -Odkaz - pro úlohu 2. V pořádku? Úlohy se stejným tématem má smysl dávat souhrnně, pokud hledáš např. vhodný studijní materiál, nebo zdroj informace, pro diskusi řešení to je už nepřehledné.

#7 24. 03. 2015 23:33

mesikek
Reputace:   

↑ jelena:

Moc děkuji, výsledek je správný, škoda, že nevím, jak jsi na to přišla. Nechápu tu druhou odmocninu tam.

Každopádně díky moc za pomoc a ode mě jednoznačně obrovské plus a pochvala!!

Teď ještě přijít na tu 1, zítra to zkusím vyřešit znovu, snad se k něčemu doberu. Díky moc :-)

#8 25. 03. 2015 12:54

jelena
Jelena

↑ mesikek:

není za co, druhá odmocnina (pokud rozumím správně dotazu) zůstane po dosazení za T vzorce $T=2\pi \sqrt{\frac{l}{g}}$ s použitím příslušných zrychlení a po úpravě. V pořádku? Děkuji.

#9 25. 03. 2015 14:47

mesikek
Reputace:   

↑ jelena:

Moc děkuji, už pochopili i ti tupější. :D :D :D :-)

Děkuji ;)

Zápatí