Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 06. 2015 19:57 — Editoval Ladis (04. 06. 2015 20:36)

Ladis
Reputace:   

Kombinatorika

Ahoj,

nejsem zrovna odborník přes kombinatoriku a už na střední jsem si moc nevěděl rady, zkrátka mi to vše přijde tak nějak "stejné". Každopádně dostal jsem se teď do situace, kdy se k této tématice potřebuji znovu přiblížit a mám před sebou dva příklady. Byl bych velmi vděčný za rady, neboť opravdu nevím, jak k tomuto tématu pořádně přistupovat :(. Definice variací, kombinací, permutací a všech pojmů s tím spojených mohu číst stále dokola ale stejně v reálné úloze pak nedokážu určit, co vlastně využít.

1. úloha: Cestovní lístky mají 9 očíslovaných okének. Kolika různými způsoby mohou být nastaveny kódy v označovacích strojích, jestliže se dírkují 4 okénka?

Zde si moc nevím rady, nedokážu se ze zadání chytnout nějak moc žádného záchytného bodu :\, napadá mě něco takového: $\frac{!9}{!5!4}$ Ačkoliv proč, to zkrátka nedokáže moje hlava pobrat (řešení tipuji dle shlédnutých jiných řešených příkladů)

2. úloha: Tři české a pět anglických knih je třeba uspořádat na poličce tak, aby byly seřazeny nejprve anglické a pak české knihy. Kolika způsoby to lze provést?

Zde jsem se k výsledku dopracoval ptaním se, kolik je vždy možných vhodných knížek k uložení na danou pozici, čili:
5x4x3x2x1x3x2x1 = 720 možností
- na první pozici připadá v úvahu výběr z pěti anglických knížek
- na druhou pozici připadají v úvahu již pouze čtyři anglické knížky, neboť jedna knížka je už na první pozici
- takto jsem postupoval až po pátou anglickou knížku
- na šesté pozici připadají již v úvahu tři české knížky
- na sedmé pozici již pouze dvě české knížky, neboť jedna knížka je již na předchozí pozici

Je toto správně?

Děkuji moc

• (téma jako vyřešené označil(a) Ladis)

#2 04. 06. 2015 20:49

Al1
Reputace:   542 

Re: Kombinatorika

↑ Ladis:
Zdravím,

1. kombinace - nezáleží na pořadí, dírky u čísel 1, 2, 3, 4 jsou nakonec označeny stejně  jako pořadí 1, 2, 4, 3

výpočet je dobře ${9\choose 4}=\frac{9!}{4!\cdot 5!}$

2. permutace záleží na pořadí - předpoklad, že máme různé anglické a různé české knihy (kdyby bylo 5 úplně stejných AJ knih a 3 úplně stejné Čj konhy, je jen jedna možnost uspořádání v pořadí AjČj)
výpočet je dobře $5!\cdot 3!$

#3 04. 06. 2015 20:55

Ladis
Reputace:   

↑ Al1:
Ahoj,
děkuju za reakci. Mám se tedy při řešení podobných úloh vždy odrážet od úvahy, zda záleží nebo nezáleží na pořadí daného problému?

No, jdu řešit dále :-), děkuji za potvrzení správnosti.

Pěkný zbytek dne

#4 04. 06. 2015 21:00

Al1

↑ Ladis:

Ano, záleží-li na pořadí výběru : variace, permutace, nezáleží-li: kombinace

#5 04. 06. 2015 21:21

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

jen drobnost - "vždy odrážet od úvahy, zda záleží nebo nezáleží na pořadí daného problému?" To určitě není na škodu. Ovšem tento postup ↑ Ladis - úloha 2: je také v pořádku (bez vzorce a bez úvah o typu seřazení). Zde takový postup pěkně ukázal kolega LukasM (dočíst téma až do konce). Kolegovi děkuji.

#6 05. 06. 2015 09:47

Al1

Zdravím,

já také neprosazuji nutně užívání vzorců, jenom to uvědomění si, zda záleží nebo nezáleží na pořadí výběru, na začátku řešení vede ke správným výpočtům.

Zápatí