Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
nejsem zrovna odborník přes kombinatoriku a už na střední jsem si moc nevěděl rady, zkrátka mi to vše přijde tak nějak "stejné". Každopádně dostal jsem se teď do situace, kdy se k této tématice potřebuji znovu přiblížit a mám před sebou dva příklady. Byl bych velmi vděčný za rady, neboť opravdu nevím, jak k tomuto tématu pořádně přistupovat :(. Definice variací, kombinací, permutací a všech pojmů s tím spojených mohu číst stále dokola ale stejně v reálné úloze pak nedokážu určit, co vlastně využít.
1. úloha: Cestovní lístky mají 9 očíslovaných okének. Kolika různými způsoby mohou být nastaveny kódy v označovacích strojích, jestliže se dírkují 4 okénka?
Zde si moc nevím rady, nedokážu se ze zadání chytnout nějak moc žádného záchytného bodu :\, napadá mě něco takového:
Ačkoliv proč, to zkrátka nedokáže moje hlava pobrat (řešení tipuji dle shlédnutých jiných řešených příkladů)
2. úloha: Tři české a pět anglických knih je třeba uspořádat na poličce tak, aby byly seřazeny nejprve anglické a pak české knihy. Kolika způsoby to lze provést?
Zde jsem se k výsledku dopracoval ptaním se, kolik je vždy možných vhodných knížek k uložení na danou pozici, čili:
5x4x3x2x1x3x2x1 = 720 možností
- na první pozici připadá v úvahu výběr z pěti anglických knížek
- na druhou pozici připadají v úvahu již pouze čtyři anglické knížky, neboť jedna knížka je už na první pozici
- takto jsem postupoval až po pátou anglickou knížku
- na šesté pozici připadají již v úvahu tři české knížky
- na sedmé pozici již pouze dvě české knížky, neboť jedna knížka je již na předchozí pozici
Je toto správně?
Děkuji moc
↑ Ladis:
Zdravím,
1. kombinace - nezáleží na pořadí, dírky u čísel 1, 2, 3, 4 jsou nakonec označeny stejně jako pořadí 1, 2, 4, 3
výpočet je dobře 
2. permutace záleží na pořadí - předpoklad, že máme různé anglické a různé české knihy (kdyby bylo 5 úplně stejných AJ knih a 3 úplně stejné Čj konhy, je jen jedna možnost uspořádání v pořadí AjČj)
výpočet je dobře 
Zdravím,
jen drobnost - "vždy odrážet od úvahy, zda záleží nebo nezáleží na pořadí daného problému?" To určitě není na škodu. Ovšem tento postup ↑ Ladis - úloha 2: je také v pořádku (bez vzorce a bez úvah o typu seřazení). Zde takový postup pěkně ukázal kolega LukasM (dočíst téma až do konce). Kolegovi děkuji.