Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 12. 2015 14:11

flash_cze
Zelenáč
Reputace:   

definiční obor arcsin

arcsin (1-x) * ln(lnx) / x^2 - 2x

Zdravím, rád bych potřeboval poradit vím že u arcsin je d(f) od -1 do 1, ale pořád mi to nevychází mohli by jste mi někdo prosím poradit nebo napsat mi postup moc by mi to pomohlo děkuji moc předem!

S pozdravem

#2 30. 12. 2015 14:16

Sergejevicz
Škola: Mgr. mat. a fyz. modelování na MFF UK v r. 2014
Pozice: výpočtář
Reputace:   21 
Web

Re: definiční obor arcsin

A co ti tedy vychází? Nezapomínáš na to, že argument arcsin má u sebe v součtu ještě jedničku?

Kopáček: Mat. anal. nejen pro fyziky, Veselý: Zákl. mat. anal., Bečvář: Lin. alg., Matfyzpress
Bican: Lin. alg. a geom., Academia

#3 30. 12. 2015 14:20

flash_cze
Zelenáč
Reputace:   

Fuu tak teď jsem mimo v jakém součtu jedničku. Já jsem po škole několik let a teď se na tu matiku nějak soustředím. a pak mě zajímá jestli ln(lnx) má být vetší jako nula nebo větší jako 1.

#4 30. 12. 2015 14:28 — Editoval Sergejevicz (30. 12. 2015 14:28)

Sergejevicz
Škola: Mgr. mat. a fyz. modelování na MFF UK v r. 2014
Pozice: výpočtář
Reputace:   21 
Web

Ptal ses na arcsin. Máš tam arcsin (1-x). Argumentem je 1-x. Promiň, napsal jsem "u sebe" místo "v sobě". Argument je to, co vstupuje do arcsinu (obecně co vstupuje do funkce). A v tomhle případě má argument tvar "něco + 1" (přesněji "1 + něco", ale sčítání je komutativní), což mění původní definiční obor - celý ho to posunuje. Tak si to napiš, že ano. Když řešíš definiční obor, napiš si podmínky, které mají být splněny, to bývají různé nerovnosti, z nich pak vyjádříš x. Tak v případě arcsinu máš nerovnosti dvě:

1-x <= 1
1-x >= -1

Z toho ti vyjde nějaký přípustný interval pro x.

ln(lnx) samotné nevadí, protože je to v čitateli. Problém je s tím x. Jaký definiční obor má samostatný ln(x)? A kam a jak zobrazuje? To, co z něj leze ven, se znovu strká do ln, který má pro svůj def. obor to samé omezení, takže x musíš omezit tak, aby z toho vnitřního ln lezlo jen to, co ten vnější ln může vstřebat.

Vyčteš to z grafu ln.

Kopáček: Mat. anal. nejen pro fyziky, Veselý: Zákl. mat. anal., Bečvář: Lin. alg., Matfyzpress
Bican: Lin. alg. a geom., Academia

Zápatí