Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
arcsin (1-x) * ln(lnx) / x^2 - 2x
Zdravím, rád bych potřeboval poradit vím že u arcsin je d(f) od -1 do 1, ale pořád mi to nevychází mohli by jste mi někdo prosím poradit nebo napsat mi postup moc by mi to pomohlo děkuji moc předem!
S pozdravem

A co ti tedy vychází? Nezapomínáš na to, že argument arcsin má u sebe v součtu ještě jedničku?

Ptal ses na arcsin. Máš tam arcsin (1-x). Argumentem je 1-x. Promiň, napsal jsem "u sebe" místo "v sobě". Argument je to, co vstupuje do arcsinu (obecně co vstupuje do funkce). A v tomhle případě má argument tvar "něco + 1" (přesněji "1 + něco", ale sčítání je komutativní), což mění původní definiční obor - celý ho to posunuje. Tak si to napiš, že ano. Když řešíš definiční obor, napiš si podmínky, které mají být splněny, to bývají různé nerovnosti, z nich pak vyjádříš x. Tak v případě arcsinu máš nerovnosti dvě:
1-x <= 1
1-x >= -1
Z toho ti vyjde nějaký přípustný interval pro x.
ln(lnx) samotné nevadí, protože je to v čitateli. Problém je s tím x. Jaký definiční obor má samostatný ln(x)? A kam a jak zobrazuje? To, co z něj leze ven, se znovu strká do ln, který má pro svůj def. obor to samé omezení, takže x musíš omezit tak, aby z toho vnitřního ln lezlo jen to, co ten vnější ln může vstřebat.
Vyčteš to z grafu ln.