Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
LukasM napsal(a):
Ty jo, já tady prudim s pravidlama, přitom jsem právě napsal OT do uzavřeného tématu :-)
Tohle téma není uzavřené, je vyřešené. Já k tomu přistupuji tak, že právě ve vyřešených tématech bych OT už moc neomezoval :-)
↑↑ LukasM:
Při řešení mi vyjde
4-lamda(lambda-3)(lamda-3)
a to je to, kde jsem skončil.
LukasM napsal(a):
↑↑ Rygy:
Každopádně to šlo dělat o něco šikovněji. Ty ses k tomu výrazu dostal patrně aplikací Sarrusova pravidla, což už tak obnášelo dost počítání, a teď to budeš ještě roznásobovat a ke všemu hádat kořeny. Kdybys na začátku přičetl poslední sloupec k prvnímu a potom od posledního řádku odečetl první, stačilo by determinant rozvinout podle posledního řádku a získání vl. čísel by obnášelo vyřešení jediné kvadratické rovnice, počítání by tam nebylo moc, a nebylo by třeba nic hádat.
Při rozvoji determinantu podle řádku/sloupce lze determinant upravit tak, aby v některém sloupci či řádku bylo co nejvíce nul a tím se zmenšil počet subdeterminantů, které je nutno počítat a tím by jsi si ušetřil práci.
↑ Rygy:
Když jsi dával dohromady charakteristickou rovnici a vyšlo ti to , tak jak jsi to dělal? Počítal jsi takovýhle determinant:
. Tys ho počítal Sarrusovým pravidlem. Já navrhuji jiný postup, který ušetří práci při následném určování kořenů, které ti teď dělá problémy.
↑ Rygy:
Ale tak v prdeli snad ne.. :-)
Obávám se, že tam někde máš chybu, tohle není determinant té matice. Kde jsi to vzal? Když to co jsi poslal v příspěvku #109 rozvineš podle prvního sloupce, tak dostaneš něco jiného..
Jinak tady teď diskutujeme jen lepší řešení než s jakým jsi původně přišel. I to ale bylo řešitelné - viz můj příspěvek #100.
↑ LukasM:
Někde chybu, mně by pomohlo, jak se to dá vypočítat, dělám to stejně, jako většina studentů, problém je v tom, že mi tam vyjdou na houby čísla a tudíš nemůžu dosadit 0 a 2 další čísla jako ostatní. Potřeboval bych viděl náznak řešení, jak to myslíš ty.
↑ Rygy:
původní determinant:
Pro zjednodušení výpočtu provedeš řádkové úpravy.
upravený determinant rozvineš podle 1. sloupce:
Je to pochopitelné?
↑ gladiator01:
Ještě bych potřeboval poradit, pokud mi vyjde:
lambda=1
dosadím do matice a vyjdou mi:
v=s(-1,1,0)+t(-1,0,1)
mám pak dva vektory sečíst, abych mohl počítat s
v=(-2,1,1)
nebo jak pak mám pokračovat s touhle lambdou?
↑ Rygy:
Nic nesčítej. Jedničce v tomhle případě přísluší dva LN nezávislé vl. vektory, nech si je oba. Dopočítej vl. vektor pro druhé vl. číslo a máš tři vl. čísla a k nim příslušející tři vl. vektory, což je přesně to co potřebuješ pro spektrální rozklad. Kdyby jsi je sečetl, tak by ti jeden vektor chyběl.
Stačí si projít celé tohle vlákno, těch příkladů je tu vyřešených už hromada.
↑ MrAndrew:
Četl jsi téma Před zadáním nového dotazu do této sekce?
Kdyby ano, věděl bys, že máš položit dotaz do nového tématu a že existují online nástroje, které dokáží vyřešit tvůj problém, nemusíš tak čekat, až ti tu někdo odpoví.
↑ EliskaN:
Zdravím,
zdá se, že termíny odevzdání projektů se blíží (03.01.2013?) - pokud se objeví více dotazů, tak opět zvýrazním téma LA pro IT - viz úvodní téma sekce, které je třeba číst před vložením dotazu do sekce VŠ.
(Tvé zadání určitě již bylo i řešené). Také pro vložení dotazu do již vyřešeného tématu - viz pravidla. Děkuji za pochopení.
↑ EliskaN:
MyslelA jsem, že pro projekty LA pro IT VŠB jsme udělali dost.
A požádej, prosím, u vážených Moderátorů, aby Tobě smazali téma v sekci DIM. Snad víš, který předmět studuješ.