Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 11. 2011 20:50

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Projekty "Lineární algebra pro IT" (LA pro IT (VŠB))

Zdravím,

LukasM napsal(a):

snad všechno co přitom jde zkazit v některém z nich už někdo zkazil :-)

Toto téma vzniklo na základě víceletých zkušenosti aktivních přispěvatelů fóra s projekty LA (VŠB) a je vytvořeno za účelem podpory samostatného studia budoucích specialistů a pro usnadnění spolupůsobení uživatelů fóra v duchu místních pravidel.

Děkuji velice kolegům (Petr Beremlijski, LukasM., Hodná dcera) za přečtení a zhodnocení tématu a váženému Velitelstvu za to, že mi téma dovolili :-) Také děkuji za další příspěvky k tématu.


Obecná doporučení pro zájemce o pomoc z řad studentů VŠB (a nejen):

Saturday napsal(a):

Prosim, pis konkretneji, at je jasne, co myslis. Pokud pouzijes slovo typu "tam", tak budes jediny, kdo presne vi, kde to je.

a) teoretické podklady a praktická zkušenost s výpočty se sbírá po celý semestr - procházejte jednotlivé kapitoly postupně a podrobně, nedoufejte, že jednotlivé mezikroky pochopíte lépe až pod vánočním stromkem :-),
b) dodržujte pravidla a doporučení pro dotaz a odpověď,
c) důkladně čtete zadání a kontrolujte své řešení a opisy - hledání chyb při přepisu a překlepů je činnost nevděčná.
d) pokládejte své dotazy srozumitelně a jasně, vyvarujte se nečitelných scanů, pro zápis používejte místní TeX (pomůže Editor LaTeX). Nejen šetříte čas ochotným rádcům, ale svůj zápis můžete po úpravě použit i přímo do projektu - například za použití této šablony.



e) využijte maximálně možností kontroly přes online nástroje, můžete konzultovat i v sekci . Některé výstupy např. z Wolfram|Alpha nejsou méně zkušeného uživatel čitelné, prokonzultujte takový zápis v tématu. Vždy umisťujte náhledy nebo přímé odkazy na kontroly výpočtů.
f) na fóru je hodně konzultovaných řešení, používejte Hledání.

1. část "Komplexní čísla"

mám menší problém s komplexním číslem ( vím, že se to učí už na střední ale mám to nyní v projektu na vysoké škole, tak to píši sem)

Po prostudování vašich materiálů a tohoto odkazu byste měli tuto část bez potíží zvládnout. Dávejte si pozor na označení jednotlivých komplexních čísel v zadání, vyvarujte se vynechání některých kořenů.

2. část "Spektrální rozklad matic"

Princip i postup rozkladu, si myslím, chápu, ale pravděpodobně jsem přehlédl nějakou chybu

Užitečné odkazy: 1), 2), 3)   

nejsem si na 100% jistý kořeny charakter. rovnice, můžete se mi podívat, jestli je to OK?

Velkou skupinu problému tvořily chyby a nejasnosti při nalezení kořenů charakteristického polynomu. Charakteristický polynom je výstupem výpočtu determinantu - volte efektivní metodu tak, abyste rychle došli k rozkladu polynomu do součinového tvaru. Pokud se nepodaří vyvarovat vzniku polynomu 3. stupně, nastudujte metody rozkladu takových polynomů, další odkaz, případně použijte Wolfram|Alpha.

LukasM. důrazně napsal(a):

u charakteristického polynomu explicitně zmínil Laplaceův rozvoj, protože použití Sarrusova pravidla bylo u velkého procenta "řešitelů" příčinou vzniku rovnice třetího stupně, se kterou jim hnout většinou moc nešlo (těžko teda říct co je horší).

Tak tedy za vaší pomoci se mi podařilo spočíst ty vlastní čísla. Problém bohužel nastává i u vlastních vektorů.

Při dopočtu vlastních vektorů pro jednotlivá vlastní čísla jste naráželi na nedostatečnou znalost řešení soustav lineárních rovnic Gaussovou eliminační metodou (zejména zavedení parametrů, pokud bylo třeba).

Ale zkouška furt nevychází, asi někde dělám chybu  Máš pravdu. "ortonormální vlastní vektory matice A tvoří ŘÁDKY matice Q" a já to nacpal do sloupců - proto mi to nevycházelo.

Závěr výpočtu již problémy nečinil, nebo řešitele odpadli dřív, než tak daleko došli (takových dotazů bylo minimálně), ovšem při kontrole výsledku $A=Q^TDQ$ se dařilo přehodit jednotlivé matice v zápisu - zde je šablona pro vložení a kontrolu vašeho výpočtu.

ZKOUŠKA

Velmi důležité (pro mne!) - na úvod Vašeho tématu napište, prosím, větu, že jste toto zvýrazněné téma přečetli. Bez takové věty (a naopak s fňukáním "Vůbec nevím jak na to")  téma zamknu (to je slušný handl "můj čas na napsání tématu" za "váš čas na přečtení", děkuji. Od ostatních Moderátorů samozřejmě zamčení nepožaduji :-).

Mějte pochopení, že ani při dostatku dobré vůle není vždy dost volného času, nečekejte jen pomoc od aktivních uživatelů fóra, ale pomáhejte si navzájem, prosím.

díky, přeju co nejlepší nový rok

Offline

 

#2 16. 11. 2011 18:14

osshek
Místo: Hranice
Příspěvky: 66
Škola: VŠB (10-15 Ing)
Reputace:   
 

Re: Projekty "Lineární algebra pro IT" (LA pro IT (VŠB))

moc pěkné Jeleno, ale uvědom si že lidi moc nečtou. Raději tady budou psát dotazy a tvářit se že nic neumí než aby sedli a zkoušeli a zkoušeli.

Byl sem jednou z dlouhé chvíle na cvičení z matematiky pro dení studenty. Kdyby si dal některý profesor tu práci i s dálkařama tak se nemusím vůbec učit a chodím tam jak do houslí nebo na dovolenou. Prostě jim to de těch hlav na cvičení nalejou a je to. A kdo neco nevi tak se ptá a hned je mu to vysvětleno. Prostě pohoda. Já mít matematiku 3x1,5hod týdně cvičení + 3hod přednášek tak si pískám a skáču 2m vysoko

Offline

 

#3 18. 11. 2011 18:05

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: Projekty "Lineární algebra pro IT" (LA pro IT (VŠB))

kolega osshek napsal(a):

moc pěkné Jeleno, ale uvědom si že lidi moc nečtou.

To ovšem ještě není důvodem, abych nepsala :-)

Uvidíme, jakou bude mít téma odezvu - minimálně pro odpovídající by měla odpadnout nutnost opakování stejných problémových momentů. Navíc analýza předchozích let byla činnost zábavná.

Děkuji za názor, ať Tvé studium (v opravdu náročné formě) zdárně spěje k výsledku.

Offline

 

#4 11. 01. 2012 22:21

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: Projekty "Lineární algebra pro IT" (LA pro IT (VŠB))

Zdravím vás,

vypršel termín po pro odevzdání seminární práce LA VŠB, jen pár poznámek - v tomto roce se objevilo pouze 8 spektrálních rozkladů, z toho jeden byl vyřazen rovnou, 4 chtěli rozklad polynomu nebo byli spíš v počátku řešení, další došli až k úspěšnému závěru. Počet zobrazení tématu je slušný. 

1), 2), 3), 4), 5), 6), 7), 8)

Výběr témat (něco nepatří).

V odkazech jsme měli potíž s nefungujícím odkazem na str. pana Beremlijského, ale ochotný kolega nám poskytl náhradní, jinak odkaz je již opraven a je funkční.

Toto téma ještě nechám nějakou dobu zvýrazněné, pokud byste chtěli něco připsat, potom ho odzvýrazním - odkaz je v úvodním tématu sekce VŠ, tedy se najde dle potřeby. Do vzorových přesunu jedno z nových témat (kompletních), do kterého přidám také odkaz na toto pomocné.

Chtěla jsem přidat anketu ohledně užitečnosti tvorby podobných témat, ale je mi to cca jasné :-)

Ještě jednou děkuji všem za pomoc s tématem a v tématech kolegů a zdar přeji.

Jelena

Offline

 

#5 12. 12. 2013 17:09

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: Projekty "Lineární algebra pro IT" (LA pro IT (VŠB))

Zdravím,

novinkou projektů pro tento rok jsou úlohy na Gramovu-Schmidtovu_ortogonalizaci. Tak prosím o podporu aktivní a samostatné práce řešitelů projektů. Děkuji.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson