Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
edit: já jsem z toho zkouškového nějak mimo
↑ gladiator01: no ja som v živote takto nerovnicu nepočítal...
↑ Redvo:
Tvým způsobem ji ani nikdy nepočítej... není to správně :)
↑ gladiator01:
A co když x bude -10? Zkus se zamyslet nad tím, co jsi zapomněl.
↑ halogan: ok zapamätám si, cez nulové body :)
↑ Redvo:
Ještě abys věděl proč - ty totiž nevíš, čím tu rovnici násobíš. Musel bys to rozdělit na dva intervaly a otáčet znamínka, ale to už je rychlejší řešení výše (byť nyní je ještě stále špatně).
↑ halogan: ale inak čo je na tej mojej nerovnici zle? veď vychádza či nie?
↑ halogan: no a? ke%d doplním -10 a vydelím vide a to je stále viac ako 2 pokiaľ sa nemýlim
↑ Redvo:
Viz můj ↑ halogan: příspěvek.
ešte 1 otázka..sú všetky tieto opletačky okolo toho spôsobené tým že je to nerovnica s neznámou v menovateli? keby to bolo len napr tak sa to musí riešiť cez nulové body? lebo sa mi zdá že takúto nerovnicu som vždy riešil ako aj rovnicu..len dal neznám,e na 1 a čísla na 2. stranu..
↑ halogan: takže ďakujem za vysvetlenie, ešte som sa v živote nestretol s nerovnicou s neznámou v menovateli a tak som ju riešil ako rovnicu..aspoň budem do budúcna múdrejší, ešte raz ďakujem :)
K tomu pocitani pres nulove body, je celkem kuriozni, ze poprve jsem se s tim setkal az na vysce. Nas ucitel, jinak docela kvalitni, se nam o tomto zpusobu reseni asi zapomnel zminit a my jsme vsechny takove rovnice pocitali podobne jako o kus vyse Redvo s tim, ze jsme si hlidali podminky. U slozitejsich prikladu to uz obcas vedlo docela ke zmatku, ale protoze jsme na to byli zvykli a nic jineho jsme neznali (protoze jsme ani nemeli potrebu vymyslet neco jineho), tak nam to stacilo.
A to jsou pak lepsi nerovnice s neznamou pod odmocninou ty se pak resi ruzne... A sloziteji...
viz. http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=9665
↑ Kessi: spoločný menovateľ...
spoločný menovateľ a musíš ním vynásobiť tú 2 ktorá mala ako menovateľa 1..zapíšem to takto:
(-2).x= (-2x) a (-2).(-3)=+6 :)
už tomu chápeš?ide len o spoločného menovateľa pri sčítaní zlomkov.. :)