Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahojte.
mam zadany takyto priklad:
Uvazujeme v priestore R^2 funkciu f(x,y) definovanu vztahom f(x,y)=arctg(y/x). Nech bod A=[2,b] lezi na krivke y=x^3, x patri R a nech H je jednotkovy vektor vychadzajuci z bodu A v smere kolmice ku dotycnici v tomto bode ku krivke y=x^3. Vypocitajte derivaciu f(x,y) v bode A v smere H.
pocital som to nasledovne
b=8
vyjadril som parcialne derivacie implicitnej funkcie x^3-y=0 a dopocital z toho dotycnicu. ta mi vysla 12x-y-16=0. z toho smerovy vektor = [12,-1] -> normalovy = [1,12].
H ma byt jednotkovy(pocital som ho z normaloveho) = ![kopírovat do textarea $[\frac{1}{\sqrt{145}},\frac{12}{\sqrt{145}}]$](/mathtex/e9/e9b8863e36663a6aedb886c5d567341b.gif)
teraz som robil parcialne derivacie z funkcie f(x,y)=arctg(y/x). tie vysli: f'x=-2/17, f'y=1/34.
vysledok je 
mozte mi to niekto prosim vas skontrolovat? aj ten postup ci som robil dobre..
Zdravím,
Uvazujeme v priestore R^2 funkciu f(x,y) definovanu vztahom f(x,y)=arctg(y/x).
Nech bod A=[2,b] lezi na krivke y=x^3,
z toho je dopočtena 2. souřádnice bodu A (b=8), OK
nech H je jednotkovy vektor vychadzajuci z bodu A v smere kolmice ku dotycnici v tomto bode ku krivke y=x^3
dotyčnice se dá počítat rovnou bez parciální derivace ze zadání křívky y=x^3 jako
, vysledek 12x-y-16=0 mám stejny, ale snad rychlejsi postup.
vyjadril som parcialne derivacie implicitnej funkcie x^3-y=0 a dopocital z toho dotycnicu. ta mi vysla 12x-y-16=0. z toho smerovy vektor = [12,-1] -> normalovy = [1,12].
Zde je potreba opravit - vektor, který jsi "vytahl" z 12x-y-16=0, vektor [12,-1] je normalovy pro dotycnicu, je tedy ve směru kolmice ku dotyčnici a zaroven smerovy pro smer H.
To znamená, že bez další úpravy už máme směrový vektor pro H, je to [12,-1].
Dál už bych pokračovala podle postupu, úplně poslední příklad. Jednotkový vektor není třeba, pouze parciální derivace.
Můžeme odkontrolovat závěr řešení (to jsem ještě nekontrolovala), pokud souhlasíš s návrhem na opravu ohledně normalového vektoru.
OK?
asi som mal davat na strednej vacsi pozor aby som si neplietol smerovy a normalovy vektor. dakujem za opravu.
v zadani je ale napisane ze H je jednotkovy vektor, cize ma mat dlzku 1, ak som to spravne pochopil. preto som ho este upravil. ten koniec uz by mal byt dobre, robil som to rovnako ako je v tom priklade
↑ mbendi:
Uvažuji, zda "jednotkovost vektoru" má nějaký vliv na výsledek (když je podstatný směr) - třeba někdo z kolegů osvětlí, děkuji.
Ale určitě vektoru nemůžeme ubližit, když ho na jednotkový převedeme.
Na závěru výpočtu se shodneme, pokud jsou parciální derivace v pořádku (což se mi nechce domyšlet z číselných výsledků po dosažení ↑ mbendi:), jinak už by neměl být žádný zádrhel.
OK?
Takétato úloha byla dotažena do konce a dokonce před 2 lety (hlavně, že shodně :-)
Stránky: 1