Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 06. 2009 18:01

mbendi
Zelenáč
Reputace:   

derivacia v smere h

ahojte.
mam zadany takyto priklad:
Uvazujeme v priestore R^2 funkciu f(x,y) definovanu vztahom f(x,y)=arctg(y/x). Nech bod A=[2,b] lezi na krivke y=x^3, x patri R a nech H je jednotkovy vektor vychadzajuci z bodu A v smere kolmice ku dotycnici v tomto bode ku krivke y=x^3. Vypocitajte derivaciu f(x,y) v bode A v smere H.

pocital som to nasledovne
b=8
vyjadril som parcialne derivacie implicitnej funkcie x^3-y=0 a dopocital z toho dotycnicu. ta mi vysla 12x-y-16=0. z toho smerovy vektor = [12,-1] -> normalovy = [1,12].
H ma byt jednotkovy(pocital som ho z normaloveho) = $[\frac{1}{\sqrt{145}},\frac{12}{\sqrt{145}}]$
teraz som robil parcialne derivacie z funkcie f(x,y)=arctg(y/x). tie vysli: f'x=-2/17, f'y=1/34.
vysledok je $f_H(A)=\frac{4}{17\sqrt{145}}$

mozte mi to niekto prosim vas skontrolovat? aj ten postup ci som robil dobre..

#2 27. 06. 2009 21:15

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: derivacia v smere h

Zdravím,

Uvazujeme v priestore R^2 funkciu f(x,y) definovanu vztahom f(x,y)=arctg(y/x).

Nech bod A=[2,b] lezi na krivke y=x^3,

z toho je dopočtena 2. souřádnice bodu A (b=8), OK

nech H je jednotkovy vektor vychadzajuci z bodu A v smere kolmice ku dotycnici v tomto bode ku krivke y=x^3

dotyčnice se dá počítat rovnou bez parciální derivace ze zadání křívky y=x^3 jako $(y-y_0)=y^{\prime}(x_0)(x-x_0)$, vysledek 12x-y-16=0 mám stejny, ale snad rychlejsi postup.

vyjadril som parcialne derivacie implicitnej funkcie x^3-y=0 a dopocital z toho dotycnicu. ta mi vysla 12x-y-16=0. z toho smerovy vektor = [12,-1] -> normalovy = [1,12].

Zde je potreba opravit - vektor, který jsi "vytahl" z 12x-y-16=0, vektor  [12,-1] je normalovy pro dotycnicu, je tedy ve směru kolmice ku dotyčnici a zaroven smerovy pro smer H.

To znamená, že bez další úpravy už máme směrový vektor pro H, je to  [12,-1].

Dál už bych pokračovala podle postupu, úplně poslední příklad. Jednotkový vektor není třeba, pouze parciální derivace.

Můžeme odkontrolovat závěr řešení (to jsem ještě nekontrolovala), pokud souhlasíš s návrhem na opravu ohledně normalového vektoru.

OK?

#3 28. 06. 2009 03:20

mbendi
Zelenáč
Reputace:   

asi som mal davat na strednej vacsi pozor aby som si neplietol smerovy a normalovy vektor. dakujem za opravu.
v zadani je ale napisane ze H je jednotkovy vektor, cize ma mat dlzku 1, ak som to spravne pochopil. preto som ho este upravil. ten koniec uz by mal byt dobre, robil som to rovnako ako je v tom priklade

#4 28. 06. 2009 16:39

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ mbendi:

Uvažuji, zda "jednotkovost vektoru" má nějaký vliv na výsledek (když je podstatný směr) - třeba někdo z kolegů osvětlí, děkuji.

Ale určitě vektoru nemůžeme ubližit, když ho na jednotkový převedeme.

Na závěru výpočtu se shodneme, pokud jsou parciální derivace v pořádku (což se mi nechce domyšlet z číselných výsledků po dosažení ↑ mbendi:), jinak už by neměl být žádný zádrhel.

OK?

Takétato úloha byla dotažena do konce a dokonce před 2 lety (hlavně, že shodně :-)

Zápatí