Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 02. 2010 01:06

SUK
Zelenáč
Místo: HK
Reputace:   
Web

Latex - Cislovani a strukturovani vet/definic/etc...

Bre ranko
rozhodnul jsem se, ze si budu pisat nektery matematiky do kompu. Nejvhodnejsi bude asi (La)TeX.
Jenze bych to docela rad mel nejakym zpusobem prehledny - vety(a definice a podobny blbinky) ocislovany, dukazy odsazeny - aby to bylo trosku strukturovany a dalo se v tom vyznat. Zaroven bych to chtel mit i trosku "semanticky" - tzn abych si pouzil proste (napriklad \veta{vymena}{O vymene}{Necht a je kladne cislo mensi nez nula...}\dukaz{vymena}{Kouknu a vidim} a ono mi to vyblilo neco na zpusob

Veta 2.33 (O vymene):
  Necht a je kladne cislo....
  Dukaz: Kouknu a vidim

a nasledne v obsahu neco jako:
I. Lingebra
..1. Matice
..2. Prostory
....1. Uvod
....2. Baze
......[Vety: O vymene, O mohutnosti, bla bla]

Je neco takove mozne? Countery lehce pouzivat umim, neumim ale pracovat s \def a prilis moc se mi toho najit nepodarilo, o tvorbe obsahu ani nemluvim.... nasel jsem nejakej balicek, je tam \newtheorem ale ten dokument je pak strasne neprehlednej a do obsahu se to taky nijak nenarve. Diky za tipy!

((sgn(abs(sin(x*2)) - 0.99) + 1)/2)*abs(sin(x*2)/10) + abs(sin(x*2))

• (téma jako vyřešené označil(a) byk7)

#2 25. 02. 2010 08:05

plisna
Místo: Brno
Reputace:   

Re: Latex - Cislovani a strukturovani vet/definic/etc...

↑ SUK: pro sazbu vet, definic, poznamek, dukazu apod. hledej balik:

Code:

amsthm

#3 26. 02. 2010 21:43

SUK
Zelenáč
Místo: HK
Reputace:   
Web

Fajne, ja uz ho znam a prave se mi nelibil onou nestrukturovanosti a nemoznosti si vety pojmenovat a pak je nekde zobrazit v obsahu :( Nebo to nejak jde? V manualu jsem nic takovyho praveze nenasel...

((sgn(abs(sin(x*2)) - 0.99) + 1)/2)*abs(sin(x*2)/10) + abs(sin(x*2))

#4 27. 02. 2010 14:31 — Editoval Marian (27. 02. 2010 15:01)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ SUK:
Co se týče pojmenování vět, tak samozřejmě tady možnost je.

Stačí psát

===========================
\begin{theorem}[Název věty]
Platí
\[
a=b.
\]
\end{theorem}

Toto se přeloží do tvaru (barev si nevšímej ...)

Věta X.Y (Název věty). Platí
                    a=b.

Co se týče zakomponování vět do obsahu, tak amsthm toto dle mého názoru neumí. Ovšem nikde jsem to neviděl v praxi a mě osobně by toto neoslovilo. Obsah přeci není v knize proto, abychom v něm našli, které věty se v něm vyskytují. Toto se zpravidla řeší tím způsobem (např. Jarníkovy knihy DI, DII, JI, JII), že se vytvoří seznam vět, podobně jako seznam obrázků nebo tabulek v LaTeXovém dokumentu. Proto si myslím, že pokud bys měl o toto zájem, bylo by lepší vytvořit samostatný přehled, který by pracoval na podobné bázi jako již známá prostředí pro zmiňované obrázky nebo tabulky. Ovšem toto je pouze návrh.

EDIT.: Myslím, že řešení, které jsem navrhnul, je možné a dokonce existují i prostředky k tomuto přímo určené. Doporučuji přečíst si zajímavou diskuzi zde a podívat se na dokumentaci k balíčku tocloft (PDF).

Zápatí