Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Bre ranko
rozhodnul jsem se, ze si budu pisat nektery matematiky do kompu. Nejvhodnejsi bude asi (La)TeX.
Jenze bych to docela rad mel nejakym zpusobem prehledny - vety(a definice a podobny blbinky) ocislovany, dukazy odsazeny - aby to bylo trosku strukturovany a dalo se v tom vyznat. Zaroven bych to chtel mit i trosku "semanticky" - tzn abych si pouzil proste (napriklad \veta{vymena}{O vymene}{Necht a je kladne cislo mensi nez nula...}\dukaz{vymena}{Kouknu a vidim} a ono mi to vyblilo neco na zpusob
Veta 2.33 (O vymene):
Necht a je kladne cislo....
Dukaz: Kouknu a vidim
a nasledne v obsahu neco jako:
I. Lingebra
..1. Matice
..2. Prostory
....1. Uvod
....2. Baze
......[Vety: O vymene, O mohutnosti, bla bla]
Je neco takove mozne? Countery lehce pouzivat umim, neumim ale pracovat s \def a prilis moc se mi toho najit nepodarilo, o tvorbe obsahu ani nemluvim.... nasel jsem nejakej balicek, je tam \newtheorem ale ten dokument je pak strasne neprehlednej a do obsahu se to taky nijak nenarve. Diky za tipy!
Fajne, ja uz ho znam a prave se mi nelibil onou nestrukturovanosti a nemoznosti si vety pojmenovat a pak je nekde zobrazit v obsahu :( Nebo to nejak jde? V manualu jsem nic takovyho praveze nenasel...
↑ SUK:
Co se týče pojmenování vět, tak samozřejmě tady možnost je.
Stačí psát
===========================
\begin{theorem}[Název věty]
Platí
\[
a=b.
\]
\end{theorem}
Toto se přeloží do tvaru (barev si nevšímej ...)
Věta X.Y (Název věty). Platí
a=b.
Co se týče zakomponování vět do obsahu, tak amsthm toto dle mého názoru neumí. Ovšem nikde jsem to neviděl v praxi a mě osobně by toto neoslovilo. Obsah přeci není v knize proto, abychom v něm našli, které věty se v něm vyskytují. Toto se zpravidla řeší tím způsobem (např. Jarníkovy knihy DI, DII, JI, JII), že se vytvoří seznam vět, podobně jako seznam obrázků nebo tabulek v LaTeXovém dokumentu. Proto si myslím, že pokud bys měl o toto zájem, bylo by lepší vytvořit samostatný přehled, který by pracoval na podobné bázi jako již známá prostředí pro zmiňované obrázky nebo tabulky. Ovšem toto je pouze návrh.
EDIT.: Myslím, že řešení, které jsem navrhnul, je možné a dokonce existují i prostředky k tomuto přímo určené. Doporučuji přečíst si zajímavou diskuzi zde a podívat se na dokumentaci k balíčku tocloft (PDF).
Stránky: 1