Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Může mi někdo poradit, zda jsem vypočítala dobře úlohu? Vyšla mi odpověd 5hod a cca 34min
Nádrž se naplní prvním přítokem za 9 dní, druhým za 12 dní.Odtokový kanál vypustí celou nádrž za 12 dní. Za jak dlouho se naplní nádrž, jestliže současně otevřeme oba přítoky, ale teprve za jeden den si všimneme, že jsme nechali otevřený odtok?
a ještě tu mám jednu úlohu a tu vůbec netuším, jak vypočítat -t to jsou ty rychlosti :o(
Města A do města B ( jejich vzdálenost je 213 km) vyjelo nákladní auto rychlostí 50 km/h.Ve stejnou dobu vyjel z města B směrem na A cyklista rychlostí 18 km/hod. Za jak dlouho a jak daleko od B se setkají, jestliže auto mělo poruchu a oprava trvala 30 minut?
↑ kako:
Označme čas cyklisty jako t .
Protože jedou proti sobě ujedou dohromady vzdálenost míst (213 km)
Auto mělo 1/2 h poruchu tedy jelo t - 1/2
Sestavíme rovnici:
Za 3, 5hodiny ujel cyklista rychlostí 18 km/h vzdálenost:
Setkají se za 3,5 hodiny od výjezdu ve vzdálenosti 63 km od B
2)
Uvažujme čas t jako čas jízdy auta.
Potom cyklista jel o 1/2 hodiny déle.
Rovnice bude:
Čas cyklisty je 
Výsledek je stejný.
Můžu poprosit o postup, jak na tuto úlohu? Já se v tom nějak nevyznám jak tu rovnici sestavit ...
Osobní vlak ujede za 3 hodiny 102 km. Za 1,5 hodiny po odjezdu za ním vyjel z téhož místa rychlík
a dostihl osobní vlak ve stanici vzdálené od výchozí stanice 136 km. O kolik km/h je větší rychlost rychlíku než osobního vlaku?
děkuji, ještě tu mám tuhle úlohu a ta mi vyšla, že je 25ks 3l plechovek a 20ks 5l ... je to správně?
Do 45 plechovek, z nichž některé jsou pětilitrové a některé třílitrové, máme uskladnit
7 konví oleje po 25 litrech. Kolik třílitrových a kolik pětilitrových plechovek musíme připravit?

↑ kako:
Osobní vlak ujede za 3 hodiny 102 km. Za 1,5 hodiny po odjezdu za ním vyjel z téhož místa rychlík
a dostihl osobní vlak ve stanici vzdálené od výchozí stanice 136 km.
O kolik km/h je větší rychlost rychlíku než osobního vlaku?
Počítal bych to takto:
Označme: x - rozdíl v rychlostech (máme určit)
Potom platí:
Rozdíl v rychlostech je 20,4 km/h

↑ zdenek1:
Ano jak jednoduché.
To víš,když moc přemýšlíš tak někdy vymyslíš hovadinu.
PS Ta Tvoje rovnice je můj předposlední řádek.
↑ Cheop:↑ zdenek1: :-) Hlavně, že jsme došli k témuž výsledku :-)