Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím všechny matematiky,
prosím Vás......mám se dokázat, že množina všech podmnožin základního prostoru Ω=(ω1,ω2,ω3....ωn) má právě 2 na n prvků. (Návod: zkuste použít binomickou větu nebo matematickou indukci)
Takhle zní zadání (včetně nápovědy :-D). No profesor říkal, že to je na jedno odpoledne....já sem to řešil pár hodin a sem z toho jalovej. Tak pls, kdo ví, ať pomůže. Děkuji

Zdravím, zkusím dát nápovědu, kdyžtak se ptej dál.
Binomickou větou: Kolik je podmnožin velkosti 0? Velikosti 1? ... Velikosti n? A když to všechno sečteme?
Indukcí: Pro n=0 triviální. Máme množinu o velikosti n+1. Kolik bude podmnožin obsahujících ω1? Kolik těch, které ω1 neobsahují?
Ještě se to dá dělat pomocí bijekce: Máme množinu velikosti n. Každé podmnožině přiřadíme n-tici čísel 0 nebo 1. Na i-té pozici bude 0, pokud ωi je v podmnožině, 1, pokud ωi není v podmnožině. Tohle zobrazení je zřejmě bijekce mezi podmnožinami a n-ticemi nul a jedniček. Je už asi zřejmé, kolik takových n-tic bude.
↑ BrozekP:
:-D no po 1 přednášce z pravděpodobnosti z toho nejsem moc moudrej :-D ale co se týká tý binomický věty..přes kterou sem se to snažil udělat.....když dam suma (0+1+2+....+n)...tak to nedokážu matematicky upravit aby mi vyšlo 2na n. A protože sem si timhle řešenim nebyl jistý, tak jsem sem dal raději rovnou zadání :-) ...sčítal sem to jako polynom (ikdyž to neni polynom), pak sem zkoušel Einsteinovu konvenci...ale prostě at to udělam jak chci 2 na n nevyjde. abych se styděl co :-(

↑ Stýv:
Počty podmnožin velikosti 0, ..., n.
↑ elite1989:
Einsteinovu konvenci? Možná má Einstein víc konvencí, já znám pouze tu, že se nepíše suma a sčítá se přes stejný dolní a horní index. Tou ale podle mě nic nemůžeš sečíst, pouze zjednodušit zápis. Jak se "sčítá jako polynom" mně teď taky nedochází.
Kolika způsoby můžeš z n prvků vybrat k prvků, přičemž nezáleží na pořadí vybraných prvků? (To je to samé jako vybrat podmnožinu o velikosti k z množiny o velikosti n.) Pokud na tuto otázku nedokážeš odpovědět, pak je nejprve nutné nastudovat teorii - v tomto případě Kombinace.
↑ BrozekP:
na mě musíte pomalu :-)
došlo mi že ta kombinace bude teda n nad k, jenže když n a tedy i k je nekonečno, tak pořád nevim jak dostanu 2 na n. Zkoušel sem si dosadit (1 nad 1)+ (2nad1)...atd...a nic moc. Pak jsem zkusil přímo do binomický věty za x a y 1...a ano pak mi vyjde 2 na n = n nad k. Ale jako to je pokus omyl...nevim co mi na to řeknete :-) Jinak teda už opravdu nevím....:-( omlouvam se

↑ elite1989: Myslím, že zde žádná nekonečna nevystupují.

Do čeho dosadit? Spousty možností
a) kombinatoricky: první prvek prostoru do podmnožiny dám nebo nedám (dvě možnosti), druhý tam dám nebo nedám (2 možnosti) ... takto mám dvě možnosti rozhodnutí pro n prvků a to nezávisle, proto celkem 2^n možností.
b) z binomické věty: ta pro x=1, y=1 dává
. To nalevo je
, to napravo je počet podmnožin naší množiny.
c) indukcí: bázový krok triviální. V indukčním máme 2^t množin velikosti t, k nim buď přidáme nebo nepřidáme t+1. prvek, to jsou dvě možnosti, celkem 2^(t+1) množin.
d) indukcí přes 
e) ...
↑ Kondr:
tak to nemá chybu. děkuju Pavlovi který mi to vysvětlil na binomický větě a vlastně i kombinatoricky...a když sem si ted přečetl report od kondra, tak mi to úplně doteklo. Jen doufám, že si to v hlavě udržím dýl než většinu matematických pojmů :-D. Tak díky všem co jsou díky mě o pár let starší....bohužel nemohu slíbit, že sem už nikdy nenapíšu :-))
Stránky: 1