Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 02. 2010 22:13

elite1989
Zelenáč
Reputace:   

Pravděpodobnost-důkaz

Zdravím všechny matematiky,

prosím Vás......mám se dokázat, že množina všech podmnožin základního prostoru Ω=(ω1,ω2,ω3....ωn) má právě 2 na n prvků. (Návod: zkuste použít binomickou větu nebo matematickou indukci)

Takhle zní zadání (včetně nápovědy :-D). No profesor říkal, že to je na jedno odpoledne....já sem to řešil pár hodin a sem z toho jalovej. Tak pls, kdo ví, ať pomůže. Děkuji

• (téma jako vyřešené označil(a) elite1989)

#2 28. 02. 2010 22:42

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Pravděpodobnost-důkaz

Zdravím, zkusím dát nápovědu, kdyžtak se ptej dál.

Binomickou větou: Kolik je podmnožin velkosti 0? Velikosti 1? ... Velikosti n? A když to všechno sečteme?

Indukcí: Pro n=0 triviální. Máme množinu o velikosti n+1. Kolik bude podmnožin obsahujících ω1? Kolik těch, které ω1 neobsahují?

Ještě se to dá dělat pomocí bijekce: Máme množinu velikosti n. Každé podmnožině přiřadíme n-tici čísel 0 nebo 1. Na i-té pozici bude 0, pokud ωi je v podmnožině, 1, pokud ωi není v podmnožině. Tohle zobrazení je zřejmě bijekce mezi podmnožinami a n-ticemi nul a jedniček. Je už asi zřejmé, kolik takových n-tic bude.

#3 28. 02. 2010 23:25

elite1989
Zelenáč
Reputace:   

↑ BrozekP:

:-D no po 1 přednášce z pravděpodobnosti z toho nejsem moc moudrej :-D   ale co se týká tý binomický věty..přes kterou sem se to snažil udělat.....když dam suma (0+1+2+....+n)...tak to nedokážu matematicky upravit aby mi vyšlo 2na n. A protože sem si timhle řešenim nebyl jistý, tak jsem sem dal raději rovnou zadání :-) ...sčítal sem to jako polynom (ikdyž to neni polynom), pak sem zkoušel Einsteinovu konvenci...ale prostě at to udělam jak chci 2 na n nevyjde. abych se styděl co :-(

#4 01. 03. 2010 00:01 — Editoval Stýv (01. 03. 2010 00:39)

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

nemáš sčítat čísla 0,...,n, ale počty podmnožin velikosti 0,...,n

EDIT: opraveno

#5 01. 03. 2010 00:20

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ Stýv:

Počty podmnožin velikosti 0, ..., n.

↑ elite1989:

Einsteinovu konvenci? Možná má Einstein víc konvencí, já znám pouze tu, že se nepíše suma a sčítá se přes stejný dolní a horní index. Tou ale podle mě nic nemůžeš sečíst, pouze zjednodušit zápis. Jak se "sčítá jako polynom" mně teď taky nedochází.

Kolika způsoby můžeš z n prvků vybrat k prvků, přičemž nezáleží na pořadí vybraných prvků? (To je to samé jako vybrat podmnožinu o velikosti k z množiny o velikosti n.) Pokud na tuto otázku nedokážeš odpovědět, pak je nejprve nutné nastudovat teorii - v tomto případě Kombinace.

#6 01. 03. 2010 23:30

elite1989
Zelenáč
Reputace:   

↑ BrozekP:

na mě musíte pomalu :-)

došlo mi že ta kombinace bude teda n nad k, jenže když n a tedy i k je nekonečno, tak pořád nevim jak dostanu 2 na n. Zkoušel sem si dosadit (1 nad 1)+ (2nad1)...atd...a nic moc. Pak jsem zkusil přímo do binomický věty za x a y 1...a ano pak mi vyjde 2 na n = n nad k. Ale jako to je pokus omyl...nevim co mi na to řeknete :-) Jinak teda už opravdu nevím....:-( omlouvam se

#7 01. 03. 2010 23:33

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ elite1989: Myslím, že zde žádná nekonečna nevystupují.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#8 01. 03. 2010 23:38

elite1989
Zelenáč
Reputace:   

↑ Kondr:

ano...jasně..je to konečný počet....jako 2 na n, jenže do čeho to dosadim nebo jakym způsobem z n nad k dostanu to 2 na n to je mi záhada.

#9 01. 03. 2010 23:50

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Do čeho dosadit? Spousty možností

a) kombinatoricky: první prvek prostoru do podmnožiny dám nebo nedám (dvě možnosti), druhý tam dám nebo nedám (2 možnosti) ... takto mám dvě možnosti rozhodnutí pro n prvků a to nezávisle, proto celkem 2^n možností.

b) z binomické věty: ta pro x=1, y=1 dává $(1+1)^n={n\choose 0}+{n\choose 1}+\cdots+{n\choose n}$. To nalevo je $2^n$, to napravo je počet podmnožin naší množiny.

c) indukcí: bázový krok triviální. V indukčním máme 2^t množin velikosti t, k nim buď přidáme nebo nepřidáme t+1. prvek, to jsou dvě možnosti, celkem 2^(t+1) množin.

d) indukcí přes ${n+1\choose k+1}={n\choose k+1}+{n\choose k}$

e) ...

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#10 02. 03. 2010 00:35

elite1989
Zelenáč
Reputace:   

↑ Kondr:

tak to nemá chybu. děkuju Pavlovi který mi to vysvětlil na binomický větě a vlastně i kombinatoricky...a když sem si ted přečetl report od kondra, tak mi to úplně doteklo. Jen doufám, že si to v hlavě udržím dýl než většinu matematických pojmů :-D. Tak díky všem co jsou díky mě o pár let starší....bohužel nemohu slíbit, že sem už nikdy nenapíšu :-))

Zápatí