Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 03. 2010 13:14

nordec
Reputace:   

Největší nezávislá množina v grafu

Mohl by, prosím, někdo poradit s tímto příkladem:
Dokažte, že $\alpha(G)>=\frac{n}{\Delta(G)+1}$.

Vím, že $\alpha(G)$ je velikost největší nezávislé množiny grafu G, ale co je $\Delta(G)$ to netuším.

Za jakékoli rady děkuji.

• (téma jako vyřešené označil(a) nordec)

#2 05. 03. 2010 15:29

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Největší nezávislá množina v grafu

tipoval bych nejvyšší stupeň v grafu, ale ruku do ohně bych za to nedal

#3 05. 03. 2010 21:09

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

↑ nordec:Když z grafu vyhodíme libovolný vrchol x a všechny jeho sousedy, kolikrát vrcholů odebereme?
Když tento odebraný vrchol x započítáme do nezávislé množiny vrcholů, bude sousední (samozřejmě po odebrání i sousedů), s některým zbývajícícm vrcholm v grafu?
Kolikrát to můžeme udělat?

#4 06. 03. 2010 14:50

nordec
Reputace:   

↑ Stýv:
Někde na internetu jsem zase našel, že delta je minimální stupeň grafu. Tak pořád nevím, jak to je.

↑ petrkovar:
ot.1: Odebereme tolik vrcholů, kolik je stupeň x a ještě vrchol x. (Předpokládám, že v otázce bylo myšleno kolik, ne kolikrát.)

ot.2: Vrchol x nebude sousední s žádným vrcholem grafu, protože sousední jsme odebrali.

ot.3: Budeme odebírat vrcholy, dokud v grafu budou. Vrcholů je n a na jedno odebrání spotřebujeme stupeň odebíraného vrcholu + 1 vrcholů. Můžeme to tedy udělat tolikrát, kolik je počet odebrání jednoho vrcholu (i se sousedy) a to je zároveň velikost výsledné nezávislé množiny (,která nebude největší). Ale když každý vrchol může mít jiný stupeň, tak to asi nepůjde spočítat jako podíl n a počtu vrcholů spotřebovaných na jedno odebrání, že?

#5 06. 03. 2010 21:04

petrkovar
Veterán
Web

↑ nordec:I Řecká abeceda má malá a velká písmena. $\delta(G)$ je nejmenší stupeň v grafu a $\Delta(G)$ je největší stupeň v grafu. Je-li $\delta(G)=\Delta(G)$, tak $G$ má všechny vrcholy stejného stupně.

k ot1. Ano, Původně jsem měl všechno v jedné otázce, pak jsem to rozepsal a toto slovo jsem zapomněl opravit. Naštěstí čtenáře to nezmátlo ;-)

A hlavně k ot3.
Samozřejmě pokud jsou vrcholu různých stupňů, tak nedostaneme rovnost. Ale o rovnost podle zadání nejde, že? Jde o dolní odhad. A my víme, že stupeň každého vrcholu je nejvýše $\Delta(G)$...

#6 06. 03. 2010 22:01

nordec
Reputace:   

Zkoušel jsem nakreslit nějaké grafy a myslím, že pro $\delta(G)$ ta nerovnice ani neplatí, tak už mám ve značení jasno :)

K ot.3: To znamená, že najednou odebereme max. $\Delta(G)+1$ vrcholů. A $\frac{n}{\Delta(G)+1}$ je menší nebo rovno dokonce i nejmenší nezávislé množině grafu?

#7 07. 03. 2010 21:07 — Editoval petrkovar (07. 03. 2010 21:08)

petrkovar
Veterán
Web

↑ nordec:Skoro ;-)
Nejmenší nezávislá množina vrcholů není smysluplný pojem. Byla by to prázdná množina? Nebo jednoprvková množina s libovolným vrcholem?
při poisu fomálního důkazu doporučuji postupovat o"od známého k neznámému".
Vzít nějakou největší nezávislou množinu vrcholů, přidat jejich sousedy a výsledek porovnat s $n$. Vyjádřit $\alpha(G)$ pak nebude problém.

#8 07. 03. 2010 22:17

nordec
Reputace:   

Takže něco jako:
Víme-li, že každý vrchol z největší nezávislé množiny má maximálně $\Delta(G)$ sousedů, potom graf G má nejvíce $\alpha(G).\Delta(G)+\alpha(G)$ vrcholů. Počet vrcholů označíme n a po úpravě nerovnice $\alpha(G).\Delta(G)+\alpha(G)>=n$ dostaneme $\alpha(G)>=\frac{n}{\Delta(G)+1}$. Nerovnice bude platit i pro grafy s menším počtem vrcholů, protože zmenšením čitatele (n) a zachováním jmenovatele zmenšíme celý zlomek a tím snížíme dolní odhad největší nezávislé množiny, což nám ho nepokazí.

dalo by se považovat za důkaz?

#9 09. 03. 2010 21:08 — Editoval petrkovar (10. 03. 2010 20:31)

petrkovar
Veterán
Web

nordec napsal(a):

Nerovnice bude platit i pro grafy s menším počtem vrcholů, protože zmenšením čitatele (n) a zachováním jmenovatele zmenšíme celý zlomek a tím snížíme dolní odhad největší nezávislé množiny, což nám ho nepokazí.

Tato část je vlastně navíc. Vždyť už máme nerovnost. Stačí je jedno větou řící, co ta nerovnost zachycuje.

#10 10. 03. 2010 17:30

nordec
Reputace:   

Aha.
Nejdřív jsem nevěděl, co ten zlomek vlastně znamená a teď už vím.
Moc jsi mi pomohl, díky.

Zápatí