Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ nordec:Když z grafu vyhodíme libovolný vrchol x a všechny jeho sousedy, kolikrát vrcholů odebereme?
Když tento odebraný vrchol x započítáme do nezávislé množiny vrcholů, bude sousední (samozřejmě po odebrání i sousedů), s některým zbývajícícm vrcholm v grafu?
Kolikrát to můžeme udělat?
↑ Stýv:
Někde na internetu jsem zase našel, že delta je minimální stupeň grafu. Tak pořád nevím, jak to je.
↑ petrkovar:
ot.1: Odebereme tolik vrcholů, kolik je stupeň x a ještě vrchol x. (Předpokládám, že v otázce bylo myšleno kolik, ne kolikrát.)
ot.2: Vrchol x nebude sousední s žádným vrcholem grafu, protože sousední jsme odebrali.
ot.3: Budeme odebírat vrcholy, dokud v grafu budou. Vrcholů je n a na jedno odebrání spotřebujeme stupeň odebíraného vrcholu + 1 vrcholů. Můžeme to tedy udělat tolikrát, kolik je počet odebrání jednoho vrcholu (i se sousedy) a to je zároveň velikost výsledné nezávislé množiny (,která nebude největší). Ale když každý vrchol může mít jiný stupeň, tak to asi nepůjde spočítat jako podíl n a počtu vrcholů spotřebovaných na jedno odebrání, že?
↑ nordec:I Řecká abeceda má malá a velká písmena.
je nejmenší stupeň v grafu a
je největší stupeň v grafu. Je-li
, tak
má všechny vrcholy stejného stupně.
k ot1. Ano, Původně jsem měl všechno v jedné otázce, pak jsem to rozepsal a toto slovo jsem zapomněl opravit. Naštěstí čtenáře to nezmátlo ;-)
A hlavně k ot3.
Samozřejmě pokud jsou vrcholu různých stupňů, tak nedostaneme rovnost. Ale o rovnost podle zadání nejde, že? Jde o dolní odhad. A my víme, že stupeň každého vrcholu je nejvýše
...
Zkoušel jsem nakreslit nějaké grafy a myslím, že pro
ta nerovnice ani neplatí, tak už mám ve značení jasno :)
K ot.3: To znamená, že najednou odebereme max.
vrcholů. A
je menší nebo rovno dokonce i nejmenší nezávislé množině grafu?
↑ nordec:Skoro ;-)
Nejmenší nezávislá množina vrcholů není smysluplný pojem. Byla by to prázdná množina? Nebo jednoprvková množina s libovolným vrcholem?
při poisu fomálního důkazu doporučuji postupovat o"od známého k neznámému".
Vzít nějakou největší nezávislou množinu vrcholů, přidat jejich sousedy a výsledek porovnat s
. Vyjádřit
pak nebude problém.
Takže něco jako:
Víme-li, že každý vrchol z největší nezávislé množiny má maximálně
sousedů, potom graf G má nejvíce
vrcholů. Počet vrcholů označíme n a po úpravě nerovnice
dostaneme
. Nerovnice bude platit i pro grafy s menším počtem vrcholů, protože zmenšením čitatele (n) a zachováním jmenovatele zmenšíme celý zlomek a tím snížíme dolní odhad největší nezávislé množiny, což nám ho nepokazí.
dalo by se považovat za důkaz?
nordec napsal(a):
Nerovnice bude platit i pro grafy s menším počtem vrcholů, protože zmenšením čitatele (n) a zachováním jmenovatele zmenšíme celý zlomek a tím snížíme dolní odhad největší nezávislé množiny, což nám ho nepokazí.
Tato část je vlastně navíc. Vždyť už máme nerovnost. Stačí je jedno větou řící, co ta nerovnost zachycuje.
Stránky: 1