Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 03. 2010 13:51

gsdv
Reputace:   

logaritmy

Ahoj měla bych tu zoufalou prosbu pro trpělivé matematikáře: mohl by mě někdo polopaticky vysvětlit co to vlastně je logaritmus? k čemu vlastně je? a jak se počítá?

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 09. 03. 2010 14:16

Doxxik
Reputace:   14 

Re: logaritmy

Zdravím,

začal bych asi tím, že by sis měl něco o nich přečíst. Ať už v učebnici nebo třeba tady. Pak je nejlepší se ptát na konkrétní věci, které Ti nejsou jasné..

Maturita 2010  (trailer) - R.I.P.

#3 09. 03. 2010 14:16

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Vypadá to zhruba takto:

$\log_a b = c$

Teď co ta písmenka reprezentují. Slovy řečeno: jsou tři čísla, máš nějaký základ (a), argument (b) a zjišťuješ exponent (c), pro který platí, že základ umocněn na ten exponent se rovná tomu argumentu.

$a^c = b$

Názorněji: máš dekadický logaritmus (logaritmus o základu 10) z třeba tisícovky. Na kolikátou musíš umocnit desítku, abys dostala 1000? Na 3. Výsledek je tedy 3.

$\log 1000 = 3$

$\log \frac{1}{10} = -1$

---

A nějaké ty podmínky. Základ musí být kladný a nesmí se rovnat jedné, argument musí být kladný a exponent libovolný. Všechno to ale musí být reálná čísla.

#4 10. 03. 2010 13:13

gsdv
Reputace:   

Takže chápu to dobře že logaritmování je jakoby opak umocňování?

#5 10. 03. 2010 13:20 — Editoval musixx (10. 03. 2010 13:23)

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

↑ gsdv: Dá se to tak s nadsázkou říct. Možná lepší je vyjádření "počítání (jen) s exponenty".

EDIT: Tazatelka jistě pod pojmem "umocňování" viděla nikoli "moje číslo na třetí", ale "tři na moje číslo". Laskavý čtenář se dovtípí..

#6 10. 03. 2010 13:26 — Editoval Cheop (10. 03. 2010 13:34)

Cheop
Místo: okres Svitavy
Škola: PEF VŠZ Brno (1979)
Pozice: důchodce
Reputace:   366 

↑ gsdv:
Opakem umocňování je odmocňování i když to taky není přesné.

Nikdo není dokonalý

#7 10. 03. 2010 15:56

gsdv
Reputace:   

Prostě to s těma logaritmama není jednoduchý. Takže když teda budu chtít cokoliv logaritmovat tak se stane co?

#8 10. 03. 2010 23:32

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

gsdv napsal(a):

Takže když teda budu chtít cokoliv logaritmovat tak se stane co?

Těžko říct. Když budeš chtit logaritmovat (-1) v R, tak se asi nestane nic.

Možna by opravdu stalo za to nasledovat doporučení kolegů, něco trochu počíst  teorie a něco malo se podívat na typy úloh a řešených příkladu - viz kapitola 2.9

Jelikož všechno se dobře vysvětluje s historickým podtextem, tak jsem se dívala na nějaký materiál k historii logaritmů, narazila jsem však na tento članek, ale moc jsem nerozuměla, zda autor nalezl tu správnou cestu k vysvětlování logaritmů na SŠ.

----
Cesta je nekonečná, odnikud nikam vede

#9 10. 03. 2010 23:38

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Logaritmování plyne z jedné krásné vlastnosti funkcí. Občas určitě na škole řešíte, kdy je funkce prostá. To je taková hezká vlastnost, že kdykoliv vezmu dva různé argumenty, $x_1$, $x_2$, tak pro ně dostanu i různé funkční hodnoty. Kdybych tedy udělal libovolnou rovnoběžku s osou x, tak mi protne graf funkce v nejvýše jednom bodě.

K čemu nám tahle vlastnost je? Pokud máme rovnost dvou kladných (to je definiční obor logaritmu) výrazů, třeba funkce a konstanty:

$f(x) = K,$

tak se nám budou rovnat i logaritmy (o stejném základu) těchto výrazů:

$\log_z f(x) = \log_z K.$

Tedy za předpokladu, že f(x) > 0 pro každé x.

Je dobré rozmyslet si, proč tomu tak je.

---

Sbírejme body! Tentokrát pro ty, co sledují televizi. Z jaké reklamy je tato písnička?

#10 11. 03. 2010 10:17

Mr.Pinker
Reputace:   12 

nebude nejednoudužíš to vysvětlit že logaritmy sou opak exponenciál

#11 11. 03. 2010 10:47

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

↑ gsdv:

Asi největší výhoda logaritmů je v tom, že umožňují převádět složitější aritmetické operace na jednodušší. Myslím tím převádění násobení a dělení na sčítání a odčítání podle vzorce

$ \large \log_a(xy)=\log_ax+\log_ay,\qquad\qquad\log_a\frac xy=\log_ax-\log_ay. $

a umocňování a odmocňování na násobení a dělení podle vzorce

$ \large \log_ax^t=t\log_ax,\qquad\qquad\log_a\sqrt[t]{x}=\frac{\log_ax}t\,, $

které bylo možné přechozím vzorcem převést znovu na sčítání a odčítání.

V dobách, kdy neexistovaly kalkulačky, bylo samozřejmě jednodušší sčítat a odčítat reálná čísla než je násobit, dělit, umocňovat nebo odmocňovat. Proto vznikly také tzv. logaritmické tabulky, které takovýto převod umožnovaly.

Např. bylo potřeba bez použití moderní techniky pouze s logartimickými tabulkami vypočítat $1.487^{2.458}$ Co s tím?

Stačilo použít uvedené vzorce:

$x=1.487^{2.458}\nl \log x=2.458\log 1.487\nl \log\log x=\log 2.458 + \log\log 1.487. $

Na pravé straně je již součet. Ten se pomocí tabulek jednoduše určil a pomocí nich se opačným postupem dohledala hodnota neznámé $x$.

Výpočty nebyly samozřejmě přesné, vzhledem k tomu, že logaritmus je tzv. transcendentní funkce. Jednalo se o výpočty přibližné, což v té době stačilo.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#12 11. 03. 2010 16:47

jelena
Jelena

Děkuji za působivé výklady :-)

Když jsem včera při tradičním úklidu objevila tento nedořešený dotaz, tak jsem chvilku uvažovala, zda vzhledem k profesním zájmům se mám rozpovídat o logaritmických škalach při znazornění rovnice Arrheniuse a o praktickém užití pravidla Van´t Hoffa.

Nebo o tom, co si máme představit, když firma Jachym a Jonatan slibuje přípravky s pH 5,5 a k čemu že to je neutrální.

Ale nějak nebyla jsem přesvědčena, zda mé polopatické vypravění může nahradit knižní texty nebo jiné odborné zdroje a motivační příklady od vyučujících nebo výklad od odborně zdatnějších kolegů, děkuji.

Pro Pavla: zde jsem měla dotazy,co s tématem souvisí, děkuji za případnou reakci a zdravím :-)

----
u nás tak pěkně sněží, témeř tak.

#13 13. 03. 2010 12:22

gsdv
Reputace:   

↑ Pavel:
To jsem potřebovala vysvětlit k čemu vlastně ty logaritmy jsou, něco podobnýho nám říkal i učitel ale nijak dál to nerozvedl. Hned se mě to bude líp učit s vědomím že to k něčemu bude :)

#14 04. 04. 2010 10:49

oxfort-
Reputace:   

Ahoj potřeboval bych nutně pomoci s matematickými příklady... našel by se tu někdo? děkuju moc

#15 04. 04. 2010 11:01 — Editoval jelena (04. 04. 2010 11:51)

jelena
Jelena

↑ oxfort-:

Zdravím,

"pomoc s matematickými příklady" - to zde není nic neobvyklého. Ovšem to by bylo potřeba si založit vlastní téma, do kterého nějaký "příklad" (úlohu) umístit a určitě někdo z hodných kolegů pomůže.

Já asi ne, neboť mám v plánu "пешком на работу...ooch-ooch", kolegům přeji hezké počítání.

Téma ponecham označeno jako "vyřešené". Děkuji.

OT: original seznam originalů

#16 04. 04. 2010 11:02

oxfort-
Reputace:   

děkuju moc jdu na to :)

Zápatí