Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím. Zajímá mě, jak by se dala vyřešit matematickou indukcí následující rovnost: M= (
) : 1^3+2^3+...+n^3 = (1+2+...+n)^2 . Pro n=1 to vychází L=P. Pro n+1 jsem se seknul u té pravé strany rce.
ii) 
(1+2+...+n)^2 + (n+1)^3 = [1+2+...+(n+1)]^2
↑ Tomas.P:
Tvá cesta také není marná, stačí použít úpravu podle vzorce pro rozdíl "čtverců" a vzorec pro součet 1 + 2 + ... + n.
Třeba takto:![kopírovat do textarea $[1+2+...+(n+1)]^2 \,-\, (1+2+...+n)^2 \,=\, (n+1)\cdot [2(1+2+...+n) \,+\, (n+1)] \,=\,(n+1)\cdot [n(n+1) \,+\, (n+1)] \,=\,(n+1)^3$](/mathtex/0b/0ba099f3c31fa90a42411ece02bc055f.gif)
(není to jediná možnost).
↑ Tomas.P: Dobře jsem ti radil, ať se na tu rovnost podíváš jinak, že to tak bude "snažší" (přímočařejší úpravy), i když ne principielně. ↑ Rumburak: ti vyřešil tvoji rovnost (1+2+...+n)^2 + (n+1)^3 = [1+2+...+(n+1)]^2, na které -- jak píšeš -- ses zaseknul, ale je vidět, že to chce trošku větší nadhled (s čímž samozřejmě Rumburak nemá sebemenší problém) umět odečíst
od
. Dokonce i ten rozdíl čtverců (mimochodem: vtipně použitý) by se dal ušetřit, protože můžeš také dvakrát aplikovat součet prvních x přirozených čísel:
.
A kde ses ztratil v tom mém? Prostě si jen za
představ třeba
, chceš-li. Pak tedy začínám
. Na
použiji indukční předpoklad, pak ještě
samo sečtu (jde o součet čísel 1 až n-1, tedy známé
-- vychází se součtu prvních členů aritmetické posloupnosti), no a na závěr upravím
.
↑ ObiWanTin:, ↑ Tomas.P:
Myslel jsem na vzorec
, jak již upozornil kolega ↑ musixx:.
Stránky: 1