Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, ve více jak 40ti letech jsem se dal do přípravy na přijímačky na VŠ. Konečně zvládám úpravy výrazů s jednou proměnnou, ale teď jsem narazil na tento příklad
a jsem opět v koncích. Poradí někdo nějaké zásady a jak na to?
↑ Marek FN:
Platí
,
,
,
.
Spojením posledních dvou výsledků máme
.
↑ Rumburak: Ano. Moc hezky zdůvodněno zavedení unárního mínus, resp. opačného prvku, ať nepoužívám nadbytečné pojmy, a z toho plynoucí důsledky. Jenže pro po 40 letech s matematikou opět začínajícího tazatele, hmmm.
Možná bych se omezil jen na jemu jistě známé
, kde
(roli x tady hraje třeba ono a-b). A hned upozorním na to, že to platí pro všechny sudé mocniny, tedy i
, zatímco to obecně neplatí pro mocniny liché (umocnění na třetí, pátou, ale i první atd.).
↑ musixx: Tvé zdůvodnění je určitě jednodušší a přehlednější - pro SŠ asi i vhodnější. Souhlasím.
Mně na matematice nejvíce fascinují právě ony rozhodující drobné detaily a občas prostě nemohu odolat ... :-)
↑ Rumburak: Jen mezi námi, ryze teoretická otázka, na kterou vím, že znáš odpověď, a tak ji ani zde nečekám a nechme to jako zamyšlení pro ostatní. :-) Jde o zdůvodnění té první rovnosti, ze které jsi vyšel, a která sama o sobě vlastně potřebuje dokázat.
Jak je to v (unitárním) okruhu s neutrálním prvkem e vzhledem k násobení se vztahem mezi opačným prvkem (vzhledem ke sčítání)
a prvkem
pro libovolný prvek
tohoto okruhu?
↑ musixx: Kdykoliv na tuto otázku narazím, musím se nad ní chvíli zamyslet. Zkusím to stručně takto:
1. Je-li libovolně dán (v rámci studované struktury) prvek
, pak rovnice
(x je neznámá) má kořen (jak praví jeden z axiomů grupy
jejímž neutrálním prvkem je 0), a to kořen jediný (jak se potom snadno dokáže). Tento kořen (závislý na volbě prvku
) značíme
.
(Předpokládáme, že grupa je komutativní, jinak by onen axiom byl o něco složitější, než jak jsem uvedl.)
2. Rozšíříme-li grupu na okruh tím, že přidáme násobení s jednotkovým prvkem 1, pak identicky platí
,
(nad touto částí teorie bych se potřeboval zamyslet ještě o chloupek déle, abych si uvědomil, zda druhá identita je axiom nebo věta).
EDIT . Druhá identita je věta - z dalších axiomů okruhu se ukáže, že
je neutrálním prvkem vzhledem ke scítání, který je v grupě ale
právě jeden.
EDIT 2. Nebo ještě lépe: 0a = 0 + 0a = (-a) + 1a + 0a = (-a) + (1 + 0)a = (-a) + 1a = (-a) + a = 0 .
3. Ukáže se (zkouškou), že
je (vedle prvku
) rovněž kořenem rovnice
:
.
Z jednoznačnosti kořene této rovnice pak plyne
.
↑ Rumburak: Jistěže. Pro mě netradičně jsi pojal fakt, že existuje-li (v grupě) opačný prvek, pak je jednoznačný, do požadavku jednoznačného řešení jakési rovnice (byť je to totéž).
A pokud jde o 0a=0, tak to musí být pouze tvrzení, protože definitoricky jsou operace plus a krát svázány pouze distibutivními zákony. Stačí si levou nulu představit třeba jako a-a, použít právě ty distributivní zákony a máme tak pravou nulu.
EDIT: ↑ Marek FN: Od příspěvku #9 to ani moc nevnímej, nechali jsme se unést trochu jinou diskuzí...
↑ musixx:, ↑ 99:, ↑ Rumburak:
"právě ony rozhodující drobné detaily a občas prostě nemohu odolat ..." (c)
jen by se hodilo poznamenat, že řešení úlohy na úpravy výrazů musí obsahovat také podmínky, za kterých byla úprava prováděna a za kterých platí výsledek úprav. Je možné, že tato poznámka je obsažena v tvrzení o "levé a pravé nule", ale příspěvek 14 již kolegovi ↑ Markovi FN: nebyl doporučován ke čtení.
Zdravím vás :-)
--------------------
"10 začátečníků to má za 12 dní, tedy jeden začátečník to má za 120 dní, tedy..." (c)
↑ jelena: Zdravím Jelenu a děkuji za doplnění poznámky o podmínkách, za kterých úprava platí. To je jistě důležitá součást řešení. Zde se podmínky budou skládat jen z toho, že v žádném jmenovateli se nesmí objevit nula.

↑ Marek FN:Součin jednotlivých jmenovatelů. Ani jeden rozložit nejde
↑ Marek FN:... pro kontrolu :
Stránky: 1