Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Právě jsem se snad hodinu mořil s goniometrickou rovnicí
a nakonec jsem dospěl k ekvivalentní rovnici v součinovém tvaru
. Po substituci
jsou výsledkem kvadratické rovnice
a teď by mě zajímalo jak rovnici
vyřešit bez použítí kalkulačky tak abych dostal
respektive
pro druhý kořen?
Ta ronice je zadana nejak divne, protoze na leve a prave strane se vyskytuje tentyz clen, totiz sin(2x). To sice nevadi, ale neni to zvykem. O radek nize je pak formalni chyba, chybi argument u prveho kosinu.
Navic plati pouze cos(3/5*Pi)=(1-sqrt(5))/4. Pro cos(Pi/5) plati trosku jina formulka. A navic budes pocitat nejen rovnici (mas-li predchozi spravne), kterou jsi uvedl ve tvem prispevku, kterou nemuzes vyresit, ale take rovnici, kde bude pred odmocninou z cisla 5 znamenko +.
Ale primarne me zajima tve zadani. Zkontroluj to vse.
↑ Sergej:
No... Spočítáš si na kalkulačce kolik je
, což je -0,309016994... a pak zmáčkneš funkci
a kalkulačka ti vyhodí, že je to pro úhel 108°.
Bez kalkulačky bych to asi těžko vyřešil, jedině (což by ale bylo dost nepřesné) vynést si výsledek
na jednotkové kružnici a pak úhloměrem naměřit úhel :-)
zkus upravit levou a pravou stranu podle vzorcu pro rozdil sin, pomerne rychle dojdes k cos (5x/2) pred zavorkou , ktere se musi rovnat 0. Jelikoz je to splneno pro pi/2, tak se dostanes na x = pi/5 a dalsi moznost je 3pi/2, tam dojdes k 3pi/5. OK? Zkus to napsat tady - bohuzel ted nemam cas na podrobnejsi odpoved.
vzorce urcite mas, jen pro jistotu :-)
http://www.karlin.mff.cuni.cz/~robova/s … unkce.html
↑ jelena:
Máš pravdu Jeleno, děkuji za odpověď, taková úprava rovnice před použitím vzorečků mě nenapadla. Našel jsem tuhle bezva rigorózní práci, kde je tato rovnice vyřešena is.muni.cz/th/248680/prif_r/Rigorozni_z … funkce.pdf na straně 146.